Над 4000 новородени в „Майчин дом” през 2016 година

Снимка: Архив

Тази година отново имаме ръст на новородените в „Майчин дом”. Вече прескочихме бройката от 4000. Това каза в интервю за „Фокус“ началникът на Родилна клиника в УАГБ „Майчин дом“ проф. Асен Николов.

„Традиционно мъжките рожби са повече. И тази година е така. Родените при нас момчета са 2087“, уточни той. „На връх Коледа се родиха 4 бебета – 3 момиченца и 1 мoмче“, посочи проф. Николов.

„През 2015 година в нашата болница за първи път проплакаха 3970 деца. През 2014 година обаче счупихме собствения си рекорд за последните 15 години с 4131 новородени“, заяви началникът на родилната клиника.

По думите му съществува тенденция жените да раждат около 35-годишна възраст, но не може точно да се каже какъв е относителният им дял.

„Причините са много и различни. Една от най-съществените е, че в динамично ни общество жената търси професионална реализация, гради кариера, отделя много повече време за образователния си ценз, което отнема време и първата бременност настъпва късно“, коментира Асен Николов и допълни, че от медицинска гледна точка след тази възраст се приема, че съществуват по-големи рискове за усложнения по време на бременността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България