Над 4000 ще участват в Националния фолклорен събор „Богородична стъпка”

Над 4000 любители на българския бит и култура ще участват в четиринадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, което ще се проведе на 24 и 25 август на Старозагорските бани.

Програмата започва в 9:00 часа на 24 август, а от 11 часа е официалното откриване. Участниците в събора ще се изявяват на две сцени в парка на курорта през целия ден. От 19 часа е галаконцертът на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ - Пловдив и Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ Стара Загора. От 21 часа ще има демонстрацията на нестинарски танц.

В неделя програмата започва в 9:00 часа, а в 16:00 часа ще бъдат обявени отличените участници.

Ще бъдат връчени плакети за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура, а най-добрите колективи или индивидуални изпълнители ще бъдат отличени с Наградата на кмета на Община Стара Загора, Наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея“, Наградата на Младежкото тракийско дружество, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Съпътстващата програма на събора е богата и интересна. В детските творчески работилници „Съхранено с любов - сътворено с талант“ ще има занимания по интереси за малките участници и гости на събора. В къта за приложни изкуства те ще могат да изработят дървени лъжици, стомни, както и да обличат и рисуват бутилка. Много забавление ще предложи разучаването на игрите „Пускам, пускам кърпа“, „Криеница“, „Сляпа баба“ и др.

Самодейни състави ще посрещат гости с билков чай и ръжено кафе. Ще има демонстрация на традиционни тракийски ястия и на автентични народни носии.

За желаещите да посетят природния феномен „Богородична стъпка“ организаторите осигуряват и безплатен превоз, тръгващ от центъра на Старозагорските бани.

Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, кметството на Старозагорските бани, Общество за фолклор и Народно читалище „Христо Ботев 1952“ - Старозагорски бани.

Коментари

Задължително поле