Над 4700 кандидат-депутати ще се борят за парламента

Снимка: Архив

Общия брой на регистрираните кандидати за народни представители е 4725, от тях независимите са 9. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

„Всички кандидати бяха изпратени за проверка дали отговарят на изискванията да бъдат избирани“, обясни тя и уточни, че регистрацията на 36 кандидати е заличена. „Има 14 регистрирани кандидати, които не са били регистрирани в първото подаване на кандидатските листи“, посочи Камелия Нейкова. „Установено е, че 7 от тях няма да имат навършени 21 години към изборния ден“, коментира говорителят на ЦИК.

По думите й за 4 кандидати е установено, че имат и друго гражданство, освен българско, а 1 кандидат е бил регистриран в 3 изборни района. „За участие за изборите са регистрирани 8 неправителствени организации с 82 лица, които ще извършват наблюдение на изборния процес“, заяви Камелия Нейкова. По думите й на 1 организация е отказана регистрация, тъй като не отговаря на изискванията, а по молба на едно сдружение регистрацията му е била заличена.

„Международните наблюдатели са 3 организации, общо с 53 лица“, посочи говорителят на ЦИК. „От днес на интернет страницата на ЦИК има нова секция Кандидатски листи, която е създадена за улеснение на всички граждани“, обясни Камелия Нейкова и допълни, че с новата секцията има възможност да се прави проверка по изборен район, а не както досега да се налага да се отваря отделно страницата на съответния РИК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика