Над 5 тона нелегален алкохол са хванати по Черноморието за един ден

5133 литра нелегален етилов алкохол иззеха митнически служители само за ден - на 13 юли по време на акциите срещу нерегламентиранито производство и търговия с акцизни стоки в района на Черноморието, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

Най-голямото количество нелегален алкохол беше открито при проверка в село в община Аксаково, за което "Труд" писа, с участие митническа мобилна група и служители на митниците Столична и Варна, както и на Икономическа полиция Варна. В помощни постройки на частен имот са разкрити общо 3859 литра спиртни напитки.

В същия ден при две проверки на друго населено място на същата община са открити още 1140 литра нелегален алкохол в бидони.

И при трите случая в рамките на проверката за установения алкохол не са представени документи по Закона за акцизите и данъчните складове. Взети са проби за лабораторен анализ на задържаните продукти. След излизане на резултатите от лабораторните експертизи ще бъдат образувани административнонаказателни производства.На същата дата друг екип на митническа мобилна група при обход на междуградски път в община Поморие открива 134 литра етилов алкохол в 2 пластмасови туби и 11 бутилки с етикети от минерална вода с различна вместимост. Тубите и бутилките са били зарязани от крайпътни търговци, които са се подплашили от наближаването на проверяващите.

Няколко дни по-късно митнически служители извършват проверка в частен имот в област Бургас, където в маза откриват 500 литра ракия, разпределена в 50 съда по 10 литра всеки. По думите на собственика ракията била произвеждана чрез изваряване в казан от закупено грозде в продължение на няколко години.

За този удар на митническите служители съобщи още в понеделник във Варна вицепремиерът Валери Симеоновов. Според него нелегалният алкохол е ракия при това за първи път в толкова голямо количество. Това означава, че туристите по морето са започнали да харесват и предпочитат пред уискито нашата традиционна българска напитка, коментира Симеонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България