Над 50 на сто ръст на сделките с апартаменти във Варна

Цените на жилищата в нови сгради в центъра на Варна са около 1000-1050 евро на кв. м.

Жилищни заеми използват 40% от купувачите

Отчитат 2-3% повишение на цените

В кварталите “Бриз” и “Чайка” дават между 900 и 990 евро на кв. метър

Над 50% ръст на покупките на апартаменти във Варна през 2018 г., отчитат брокерите. Според тях пазарът в града е изключително активен и е със стабилни ценови нива, заради което се наблюдава и такъв бум на покупките.

Сезонната заетост, характерна за Варна, не се отразява съществено на пазара на имоти в морската столица, а напротив - интересът на варненските купувачи остава стабилен и през 12-те месеца на годината.

Пазарът на имоти в града е динамичен, а търсенето е интензивно. В резултат имотите във Варна поскъпнаха с около 2-3% за година. Цените достигнаха около 1000-1050 евро на кв. м за ново строителство в центъра на града. Кварталите “Бриз” и “Чайка” също държат сравнително високи цени - между 900 евро и 990 евро на кв. м. Във “Възраждане” средната стойност на квадрат е около 660 евро, а в “Левски” - между 800 евро и 820 евро на кв. метър.

Най-търсени са двустайните и тристайните апартаменти на цени до 70 хил. евро, като с всяка година се увеличава броят на сделките с имоти между 70 хил. и 100 хил. евро. Клиентите са уверени и сделките в града се сключват бързо - над 40% от всички покупки се правят в рамките на 15 дни, каквото е нивото и в София.

Високата активност на пазара на имоти в града продължава от 2017 г. насам, като се наблюдава увеличение на покупко-продажбите. Влиянието на кредитирането върху пазара на имоти остава по-слабо в сравнение със София. Малко под 40% от купувачите във Варна използват жилищен заем. Преобладават сделките със собствени средства - най-често това са клиенти, които се местят от по-малък град и продават старото си жилище, за да закупят ново във Варна. Според брокерите е абсолютно нормално явление покупките с външно финансиране във Варна да са по-малко в сравнение със столицата. Във Варна се местят хора предимно от Северозападна България, които взимат жилище под наем, вместо да купуват. А повечето от купувачите имат собствени средства, които влагат в имот или за да повишат стандарта си на живот, или като инвестиция.

 

Офертите ще осигурят по-голям избор

Разрешителните за строеж се увеличиха с 69%

Дигитализацията има ключово значение за сектора

Инвестиционната активност в жилищни имоти поддържа много високи нива, показват данните на НСИ. В София издадените разрешителни за строеж на нови жилища през 2018 г. са 14 761, надвишавайки с 69% стойностите от предходната година. Това е значително по-голям ръст в издадените разрешителни за строеж спрямо 2017 г., когато повишението беше двойно по-малко - 33%. Зад продължаващата експанзия в жилищното строителство стоят оптимистичните очаквания на инвеститорите, породени от бързото реализиране на проектите и нестихващият интерес на купувачите през последните две години, посочват от компания за недвижими имоти.

“В период на повишаваща се конкуренция и борба за клиенти, дигитализацията на процесите по продажба има ключово значение за бъдещето на сектора. При подкрепа от страна на държавата за осигуряване на електронен достъп до бази данни ще са възможни радикални промени за пазара и улеснение на някои от етапите при сключването на сделка. Това обаче е в сферата на хипотезите и “чака” да бъде реализирано”, коментира изпълнителният директор на компанията Георги Павлов.

Търсенето на имоти е голямо, но експертите очакват през 2019 г. постепенно насищане на пазара. Купувачите ще имат повече избор в различните фази - “на зелено”, на етап груб строеж и в готов вид, което предполага и повече време за размисъл. Конкуренцията в предлагането ще се повиши. “Интересът на купувачите остава стабилен - запитванията и огледите са интензивни, но продавачите трябва да се съобразяват с динамичните пазарни тенденции. За да се съкрати периодът за вземане на решение, инвеститорите трябва внимателно да преценяват офертите си, особено, когато продават “на зелено” или в ранен етап на строеж. Подобни проекти с цени за продажба равни на тези за готови имоти вероятно ще претърпят корекции. Защото рискът преди получаване на Акт 16 и времето за завършване на сградата трябва да са обосновани с по-ниска цена”, уточнява оперативният директор на компанията Гергана Тенекеджиева.

 

Ипотеките нарастват с 11%

Взимат по-големи кредити

Готови са да дадат повече за желания дом

Купувачите на имоти все по-често разчитат на по-голямо банково финансирате при сделките с имоти и затова взимат по-големи кредити. Другата причина за взимането на по-големи заеми е ръстът на доходите и на цените на имотите. Все по-често в София се сключват сделки с имоти на цена над 100 хил. евро. Хората са готови да инвестират по-голяма сума, за да си купят жилище, което по-добре отговаря на желанията им.

Всичко това води до ръст в размера на ипотечните кредити.

В 18% от случаите купувачите взимат заем в размер от 50% до 80% от стойността на имота. Делът на сделките с пълно банково участие се свива минимално до 12% заради ограничаването на 100-процентовото финансиране от страна на някои банки.

В резултат от рекордно ниските лихвени нива общата стойност на изтеглените ипотечни кредити нарасна с 11,4% през 2018 г. и достигна 10,53 млрд. лв., сочат данните на БНБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти