Над 50 старинни къщи ще бъдат ремонтирани във Велико Търново

Над 50 старинни къщи във Велико Търново, които са паметници на културата частна собственост, ще бъдат ремонтирани. Това стана ясно по време на сесия на Общинския съвет в старата столица в четвъртък. Кметът на старопрестолния град Даниел Панов заяви, че вече са приключили строителните дейности по фасадите и покривите на повече от десет сгради по улиците „Независимост”, „Стефан Стамболов” и „Михаил Кефалов”.

Подобна по своите мащаби реставрационна дейност в старата част на Велико Търново не се бе случвала през последните 30 години. Вече са обявени процедурите за изпълнители по новия европейски проект за цялостно обновяване на 40 улици и площадни пространства в Стария град.

Двоен е ръстът на издадените строителни разрешения за 2015 и 2016 г. спрямо 2013 и 2014 г. Засилен е инвестиционният интерес към Велико Търново и общината, коментира Панов, докато запознаваше Общинския съвет с текущото изпълнение на мандатната програма. Седемнадесет са новосъздадените производствени комплекси. Безработицата в града падна до стойности под 2%, а в общината е под 3,5%.

Бизнесът е запознат в детайли с новите възможности по европейската програма „Конкурентоспособност” и по други финансови механизми благодарение на проведените през миналата година 16 информационни събития.

В сайта на Община В. Търново функционира интерактивен инвестиционен справочник, където всеки свободен общински терен е подробно описан с прилежаща мултимедия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони