Над 50 треньори участваха в семинара на БФВолейбол

Огромен интерес предизвика националният треньорски семинар, организиран от Българска федерация по волейбол, Министерство на младежта и спорта и Национална спортна академия "Васил Левски". Семинарът се проведе в Ректората на НСА "Васил Левски".

Участие в него взеха над 50 треньори.

"Искам да благодаря на организаторите – на Българска федерация по Волейбол и Национална спорта академия, защото наистина обмяната на опит между треньорите е нещо изключително важно, независимо че на игрището сте конкуренти и съперници, като колеги-треньори вие трябва да споделяте идеи и опит. Изключително се радвам, че тук са събрани хора, на които сме се възхищавали на игрището и на треньорската скамейка. Пожелавам Ви ползотворна работа", заяви заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов, който приветства всички присъстващи.

Програмата включваше три панела с участието на именити специалисти в областта – Антонина Зетова, доц. Георги Божилов и Никола Димитров.

Селекционерът на националния отбор за жени под 18 години Антонина Зетова сподели с участниците добрите практики от този сезон, в който завоюва историческа европейска титла, а воденият от нея тим стигна и до финал на Балканското първенство. Темата ѝ бе "Системи на посрещане на начален удар", като теоретичната част бе подкрепена с много анализи от конкретни срещи и избрани видео моменти.

Академичният панел бе поверен на доц. д-р Георги Божилов, който работи към НСА във Факултет „Педагогика" (ръководител на катедра "Баскетбол, волейбол, хандбал", сектор "Волейбол"). Той представи своята тема "Личностни психологически характеристики на волейболистите" в продължение на над час, като в края обясни, че е опитал да синтезира три лекции в една. Доц. Божилов, който също е бивш състезател и треньор по волейбол, впечатли присъстващите със своите методически насоки за повишаване ефективността в играта на волейболистите.

По-нестандартен подход предприе последният лектор в семинара - д-р Никола Димитров, който обобщи тазгодишната Треньорска конвенция на Европейската конфедерация по волейбол (CEV), която отново се проведе в София (13-15 септември). Той обърна внимание най-много на темата за „Неврологията в спорта", давайки много примери и идеи за работа най-вече с подрастващите състезатели. През последните години Димитров е един от водещите лектори на CEV по проекта "С волейбол на училище".

"Благодаря на всички, които се включиха и за вниманието. Ние сме в един такъв етап, в който трябва да зараждаме тази култура и това отношение – на споделяне на информация, задаване на въпроси, завързване на дискусии и т.н. Миналата година беше по-пасивно, тази година беше много по-добре и Дай Боже догодина да сме още по-добре. Вие сте хората, които работите с деца и ги създавате като спортисти и личности, които постигат някакви резултати. И вие сте хората, които от другата страна може да споделяте знания. Целта е да има този диалог и комуникация. Никой не налага мнение, просто споделяме такова. Ние трябва да вървим по този път – на споделяне на информация и комуникация. Според мен, това е много важно нещо и ние вървим в правилната посока. Може да е малко по-трудно и да не е с темповете, които искаме, но този вид комуникация ще ни обогати всички и ще ни помогне в работата. Всеки се бори за нещо и да се развива", заяви Николай Иванов, главен координатор на националните отбори към БФВ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт