Над 500 подадени молби за платено паркиране пред домовете в Пловдив

Правят търгове там, където паркоместата са по-малко от броя на мераклиите

Над 500 молби за платено паркиране пред дома са подали вече пловдивчани, които искат да имат сигурно място за своите автомобили на някой от общинските паркинги в близост до жилищата си. Това показа проучване на "Труд" в шестте районни кметства в града под тепетата, а най-голям - близо 250 официални заявления, е техният брой в "Южен", където в последните години се вихри най-сериозно застрояване. Средно в администрацията на на "Южен" се приемат от 3 до 6 молби, като имало случаи местни жители да кандидатстват за места на общинските паркинги, които още не са изградени, а само са анонсирани публично от кмета на района Борислав Инчев. Над 100 молби има подадени вече в район "Централен", а в "Тракия" и "Западен" техният брой надвишава 50, но тепърва се очакват да расте. В "Северен" все още не приемат молби, тъй като там тепърва ще се изграждат 4 нови общински паркинга - един в квартал "Гагарин" и три в "Кършиака" с общо над 330 места.

Районните кметове уточниха, че където паркоместата са по-малко от броя на желаещите за тях, ще се проведат търгове с наддаване, което ще започне от 20 лв. Това е всъщност сумата, която пловдивчани ще плащат като месечен наем за паркомясто на открито. Първоначално от градската управа обявиха 15 лв., но месечната такса бе вдигната тихомълком на общинска сесия покрай Великден и почти никой в Пловдив не разбра за увеличението с 5 лв. Въпреки това мераклиите за гарантирано място пред блока са повече от местата на обществените паркинги, които шестте районни кметства ще изградят до края на 2018 г. Дотогава от лицето на бъдещата Европейска столица на културата трябва да бъдат премахнати всички стари метални гаражни клетки, отдавани сега от общината срещу 29 лв. месечен наем. Въпреки че имат свободата да избират колко от паркоместата да отдадат срещу заплащане, районните кметове са единодушни, че броят им няма да надхвърлят 50%, а останалите ще са безплатни.

"Освен това срещу заплащане ще отдаваме само нови или облагородени паркинги, а не стари", твърдят в един глас кметовете на "Северен" Ральо Ралев и на "Западен" Димитър Колев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България