Над 5400 свине в Сливен и областта се отглеждат във ферми, всички други - в домашни стопанства

Над 5400 свине се отглеждат в индустриални стопанства и фамилни ферми, съобразно всички изисквания за биосигурност. Всички останали животни се отглеждат в домашни стопанства от типа "заден двор" и едва неколцина са регистрираните, съобщи директорът на ОБДХ-Сливен д-р Пламен Пенчев. Това стана на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, свикана от областния управител Чавдар Божурски във връзка с усложнената обстановка заради заболяването от африканска чума по свинете. "Вече имаме конкретни примери за проблемите, които възникват в подобни ситуации. Трябва да направим възможното на този етап, за да не се стига до трудни за овладяване казуси", заяви Божурски.

С негова заповед бяха разпоредени проверки на всички видове и категории свиневъдни обекти, провеждане на инструктажи със собствениците за мероприятията по биосигурност и изискванията за придвижване на домашнни свине, засилен клиничен контрол. Кметовете на населени места са задължени незабавно да уведомяват ОДБХ при съмнение за заболяването, както и да предоставят информация за броя на отглежданите в домашните стопанства свине.

Превантивната кампания в Сливен започна през март, членовете на ловните организации бяха инструктирани за необходимите дейности при евентуалния отстрел на прасета в природата.

В Сливен и областта няма регистриран случай на бързо разпространяващата се инфекция. Тя не е зооноза и не е опасна за здравето и живота на човека, но се предава от всякакъв вид контакт, вирусът е устойчив и причинените икономически загуби са големи. Стопаните, чиито животни не са регистрирани, няма да получат обезщетение от държавата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България