Над 550 жители на Караисен протестираха срещу рушащ се републикански път

Над 550 жители на павликенското село Караисен се вдигнаха в сряда на протест срещу лошото състояние на републикански път 405. Наподобяващото лунен пейзаж трасе свързва селото с града. Негодуващите са се подписали в подписка, изпратена до министъра на регионалното развитие, до Община Павликени и Областна управа Велико Търново с искане за незабавен ремонт на проблемния участък.

Около 12 км е дължината на отсечката от разклона за село Патреш до Караисен, за която протестиращите настояват спешно да бъде ремонтирана. Недоволните издигнаха лозунги:„Няма път, няма държава“, „Ние плащаме данъци, искаме здрави пътища!“, „Лош път – обезлюдени села“ , за да се чуят исканията им.

unnamed-1

„Пътят 405 е в доста лошо от поне пет години, като след края на всяка зима имаме нови дупки от по два-три метра, които едва се преминават от автомобилите. Основен ремонт не е правен от 70-те години, когато е асфалтиран. Всяка година в началото на лятото АПИ правят по един козметичен ремонт, който едва издържа до началото на идващата зима. Хората от селото постоянно са принудени да пътуват до общинския център в Павликени. Много местни жители работят там, имаме ученици, които учат – пътят е постоянно използван и от товарни камиони“, описа проблема кметът на Караисен Стефан Николов.

Управникът обясни, че протестът е за това АПИ да вземе мерки за възстановяване на отсечката, която е в окаяно състояние.

„Ние искаме път, който е нормален за придвижване. Всички хора от района си купуват винетки за придвижване до съседните села или до града. Парите от тях отиват за възстановяване и строителство на пътища – в нашия район такова нещо не се случва“, изрази недоволството на своите жители кметът.

Към думите му се присъединява и Биляна Алтънова – председател на Инициативния комитет, който организира протеста. „Пътят е под всякаква критика, козметичните му ремонти траят кратко и отново възникват нашите проблеми. Жителите сме склонни на всичко, дори на гражданско неподчинение и затваряне на пътя“, каза Алтънова. Тя не скри и а другинаболели проблеми в селото като качеството на питейната вода и на водата за напояване.

"Разчитаме много на АПИ при съставянето на бюджет 2017 да заложат пари за ремонт на тази отсечка. По нея пътуват линейки, пожарни коли, ученическите автобуси, Вашите леки и товарни автомобили и проблемът е общ. Отчитаме факта, че бяха направени две отсечки от по 7 км на територията на нашата община, но искаме още!“, категоричен е кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.

По отношение на проблема с водите в селото, градоначалникът уточни, че Община Павликени е внесла свой проект по Програмата за развитие на селските райони за реконструкция на 33 км водопроводи в селото и да бъде изградена механична пречиствателна станция. Общината е издала предписание и до ВиК "Йовковци " да ремонтира дренажната обвивка около кладенците на Караисен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България