Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Над 550 жители на Караисен протестираха срещу рушащ се републикански път

Протестът на хората в Караисен. Снимки Община Павликени

Над 550 жители на павликенското село Караисен се вдигнаха в сряда на протест срещу лошото състояние на републикански път 405. Наподобяващото лунен пейзаж трасе свързва селото с града. Негодуващите са се подписали в подписка, изпратена до министъра на регионалното развитие, до Община Павликени и Областна управа Велико Търново с искане за незабавен ремонт на проблемния участък.

Около 12 км е дължината на отсечката от разклона за село Патреш до Караисен, за която протестиращите настояват спешно да бъде ремонтирана. Недоволните издигнаха лозунги:„Няма път, няма държава“, „Ние плащаме данъци, искаме здрави пътища!“, „Лош път – обезлюдени села“ , за да се чуят исканията им.

unnamed-1

„Пътят 405 е в доста лошо от поне пет години, като след края на всяка зима имаме нови дупки от по два-три метра, които едва се преминават от автомобилите. Основен ремонт не е правен от 70-те години, когато е асфалтиран. Всяка година в началото на лятото АПИ правят по един козметичен ремонт, който едва издържа до началото на идващата зима. Хората от селото постоянно са принудени да пътуват до общинския център в Павликени. Много местни жители работят там, имаме ученици, които учат – пътят е постоянно използван и от товарни камиони“, описа проблема кметът на Караисен Стефан Николов.

Управникът обясни, че протестът е за това АПИ да вземе мерки за възстановяване на отсечката, която е в окаяно състояние.

„Ние искаме път, който е нормален за придвижване. Всички хора от района си купуват винетки за придвижване до съседните села или до града. Парите от тях отиват за възстановяване и строителство на пътища – в нашия район такова нещо не се случва“, изрази недоволството на своите жители кметът.

Към думите му се присъединява и Биляна Алтънова – председател на Инициативния комитет, който организира протеста. „Пътят е под всякаква критика, козметичните му ремонти траят кратко и отново възникват нашите проблеми. Жителите сме склонни на всичко, дори на гражданско неподчинение и затваряне на пътя“, каза Алтънова. Тя не скри и а другинаболели проблеми в селото като качеството на питейната вода и на водата за напояване.

„Разчитаме много на АПИ при съставянето на бюджет 2017 да заложат пари за ремонт на тази отсечка. По нея пътуват линейки, пожарни коли, ученическите автобуси, Вашите леки и товарни автомобили и проблемът е общ. Отчитаме факта, че бяха направени две отсечки от по 7 км на територията на нашата община, но искаме още!“, категоричен е кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.

По отношение на проблема с водите в селото, градоначалникът уточни, че Община Павликени е внесла свой проект по Програмата за развитие на селските райони за реконструкция на 33 км водопроводи в селото и да бъде изградена механична пречиствателна станция. Общината е издала предписание и до ВиК „Йовковци “ да ремонтира дренажната обвивка около кладенците на Караисен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.