Над 60% от бежанците в Гърция не желаят да останат в страната, искат в Германия

бежанци, Лесбос

Над 60 процента от бежанците, които се намират в лагери за временно настаняване в Гърция, не желаят да останат в страната и целта им е да бъдат приети в Германия. Това показва проучване сред мигрантите, предаде БНР.

Едва до 8 на сто биха останали, ако нямат друга възможност. Много е трудно тези хора да се адаптират в Гърция, коментира кметът на Атина Йоргос Каминис информацията, че е висок процентът на бежанци и мигранти, които не желаят да работят в Гърция и предпочитат други европейски страни.

В същото време гърците проявяват изключителна толерантност към бежанците, като въпреки кризата им оказват помощ с храна и дрехи. Дори 66 процента от гърците са на мнение, че присъствието на бежанци в страната не създава проблеми. Единични са случаите на реакция срещу включването на децата на бежанците в държавните училища.

Министерството по миграция реши да разсели в малките градове много от бежанците от лагерите, като за изхранване ще получават купони, за да пазаруват от местните магазини. Наемат се също жилища за бежански семейства с деца. Целта е да се намали напрежението в лагерите.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа