Над 600 бити медиции за три години

БЛС: „Агресията срещу лекар е израз на човешка примитивност“

Над 600 са случаите на насилие над медици по време на изпълнение на служебните им задължения по информация на Българския лекарски съюз (БЛС).

В официална позиция относно проблема от съсловната организация посочват, че са потресени от поредния случай на агресия, на безочливо поведение над медицинско лице в болница “Шейново”. Припомняме, че акушер-гинеколожка беше пребита минути след като изроди детето на нападателя си. “Агресията срещу лекар е израз на човешка примитивност и заслужава най-сурово законово наказание”, категорични са от БЛС. От там допълват, “тежкият побой над д-р Албена Гагова, всепризнат АГ-специалист и уважаван медик, е поредният израз на осъдително и недопустимо поведение към медик”.

В знак на непримиримост с агресията и на подкрепа към пострадалите от насилие, медиците излизат днес, 7-и юли пред болниците на мълчалив протест. Той ще продължи между 13:00 и 13:30 ч. Още в четвъртък в следобедните часове част от столичните болниците заявиха ангажимент към тази символична демонстрация. Сред тях са УМБАЛ Александровска, САГБАЛ Шейново, МБАЛ Пета градска, УМБАЛСМ Пирогов, Аджибадем Сити клиник болница Токуда, Аджибадем Сити клиник, УМБАЛ Св. Иван Рилски и др.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев призова колегите си да не съдействат на нападателя на д-р Гагова, ако реши да се изкара неадекватен и ако няма патологични и клинични данни за това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве