Над 600 мигранти са спасени за ден в морето край Испания, общо над 1400 за последните 3 дни

Снимка: Архив

Още 613 души са били спасени в Гибралтарския проток днес, докато се опитвали да стигнат до Европа от Северна Африка, съобщиха испанските власти, цитирани от Асошиейтед прес. С това общият брой на спасените от испанските власти мигранти за последните три дни надхвърли 1400 души.

Хубавото време в района през последните дни явно стимулира повече нелегални мигранти да предприемат рискованото пътуване през Средиземно море. В предишните два дни бяха спасени 800 мигранти. Само днес Морската спасителна служба на Испания е успяла да извади живи от морето 377 души от 18 лодки в Гибралтарския проток, и още 236 от други три лодки в морето на изток от протока. Същевременно испанският министър на икономическото развитие Хосе Луис Абалос изключи варианта Испания да приеме кораба "Лайфлайн", превозващ над 200 мигранти, който се намира в Средиземно море и който Италия и Малта отказаха да приемат, предаде ДПА.

Министърът заяви в интервю за радио "Кадена сер", че Испания не може да се превърне в "морска спасителна организация на цяла Европа". Той заяви, че страната му "не може сама да поема тази отговорност". Няколко испански пристанища, сред които Барселона и Валенсия, предложиха да приемат кораба. По-рано този месец във Валенсия акостира корабът със стотици мигранти "Акуариус", след като Италия и Малка отказаха да го приемат.

Днес Националният статистически институт на Испания съобщи, че населението на страната е регистрирало през 2017 г. втора поредна година на демографски прираст заради имиграцията, предаде Ройтерс. В периодът 2012 г. - 2015 г. имаше трайна тенденция към демографски спад, най-вече заради тежката икономическа ситуация в страната. Към 1 януари 2018 г. населението на Испания е достигнало 46,66 млн. души - със 132 263 души повече, отколкото предишната година. Този ръст се дължи най-вече на нетния приток на мигранти, тъй като за 2017 г. броят на починалите в Испания е нараснал с 3,2 процента, а на ражданията е спаднал с 4,5 процента по данни на института.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа