Над 6000 зрители аплодираха спектаклите на „Сцена на кръстопът“ в Пловдив

Над 6000 зрители аплодираха представленията от 21-вото издание на международния театрален фестивал в Пловдив, селекционирани от екипа на „бащата” на „Сцена на кръстопът” проф. Стефан Данаилов.

Те бяха представени от трупи от цяла България, като форумът посрещна и театрални състави от Великобритания, Украйна и Турция. През 14-те фестивални дни от 10 до 23 септември имаше и богата програма от съпътстващи събития с премиери на книги и спектакли, със специални вечери, посветени на големите имена в българския театър Юлия Огнянова и Константин Илиев. С постановката „Мнимият болен“ на трупата на Народния театър „Иван Вазов” в събота вечерта бе закрит международния фестивал „Сцена на кръстопът“. На финала на представлението, на отрупаната с кошници и букети цветя сцена, под неспирните аплодисментите на публиката, станала на крака, зам.-кметът на Пловдив Александър Държиков и домакинът и директор на Пловдивския драматичен театър Кръстю Кръстев закриха официално тазгодишното издание.

„Благодаря на организаторите за усилията и неуморния труд, на спонсорите без които събитието едва ли би било възможно, при това в такива мащаби, но най-много благодаря на актьорите, които през тези две седмици ни подариха много приятни емоции и добро настроение. През тези две седмици Пловдив беше театралната столица на България. Видяхме над 200 артисти от 18 театъра от четири държави, но всяко хубаво нещо  има и своя финал. Очакваме ви отново и през 2018 година!“ каза зам.-кметът Държиков.

Големият български актьор Георги Мамалев отпразнува 65-годишнината си с публиката на най-големия есенен театрален форум у нас и не пропусна да сподели, че Пловдив е много специален за него. Развълнуваният Георги Мамалев, изпълняващ централния персонаж Арган в пиесата „Мнимият болен” от Жан-Батист Молиер, благодари на пловдивската публика и си спомни за времето, в което е служил в града под тепетата, за годините прекарани в ДНА, за първата прожекция на филм с негово участие, когато публиката го е разпознала, независимо от войнишката униформа.

„Тук бе премиерата и на първия ми филм. Прожектираха го в кино „Балкан“, а аз заедно с приятелите ми войници – облечени в униформите си, го изгледахме в салона. Когато ме разпознаха, хората започнаха да ме хвърлят във въздуха. Благодаря на Пловдив за всичко, което ми е дал. За духът на този град, който е неповторим!“ каза още Георги Мамалев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България