Над 7 000 именници ще се снимат заедно пред общината

В изложба показват тромпета на Тончо Русев и тефтерчето на Петя Дубарова

7083 са именниците, които тази година ще се снимат заедно с кмета на Бургас Димитър Николов пред сградата на общината. Общото фото ще е навръх Никулден, когато градът чества празника на своя патрон Свети Николай Чудотворец. От няколко години бургазли, носещи имената Никола, Николай, Николина, Никол и др., ще се подредят на пъпа на морския град, а снимката им ще бъде запазена за поколенията във фонда на Държавния архив.

Любопитна експозиция на Никулден ще покаже хората, оставили ярка следа в развитието и духовния живот на Бургас. Изложбата "Бургазлии завинаги" ще бъде експонирана във витрините срещу Часовника и ще остане там до 6-ти февруари.

В нея бургазлии и гости на града ще могат да видят реплика на тефтерчето на Петя Дубарова, тромпета на Тончо Русев, ловния билет на Георги Шагунов и различни предмети, които най-именитите бургазлии са носили винаги в себе си.%d0%b4-%d1%80-%d0%bd%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d1%80

17 портретни снимки пък показват благодетеля на Бургас Александър Георгиев - Коджакафалията, първия лекар на частна практика в града д-р Андреа Нидер, архитектите, придали облика на съвременен Бургас - Рикардо Тоскани и Мария-Луиза Досева, създателя на Морската градина гл. арх. Георги Духтев, капелмайстора на 24-ти Черноморски пехотен полк и автор на химна на "Независимостта" от 1908 г. Георги Шагунов, определяния за един от "големите хуманисти на Европа и света" художник Георги Баев.

Сред "вечните бургазлии" в експозицията са още индустриалецът Иван Хаджипетров, обществените деятели Ганка Хаджипетрова и Жени Патева, актьорите Апостол Карамитев и Георги Калоянчев, писателят Петко Росен, поетите Христо Фотев и Петя Дубарова, музикалните дейци Върбан Върбанов и Тончо Русев.

Общината обяви и вълнуващ фотоконкурс- всеки може да прати до три снимки, запечатали най- емоционалните моменти от тазгодишния Никулден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България