Рекорден брой столетници в Русия

Служител на „ТАД груп“ за ареста на Кристиян Бойков: Не мога да повярвам как са стигнали до него

Пашов и „Арарат“ на крачка от групите

Министър Димов ще посети Шишманци и Атия

Най-малко петима загинали при концерт на рапър в Алжир

Откраднаха близо 16 хиляди лева от незаключен ТИР

Премиерът Борисов обеща помощ на „Арда“ за завръщането на тима в Кърджали

Кралев: Държавата от години помага на отборите, влезли в елита

69-годишен руснак се е удавил край Лозенец

Предупреждават за прехлориране на водата в Търговище през уикенда

Овчарник и техника изгоряха при пожар в Търновско Причина за пламъците станало късо съединение

Вижте 6-е килограма наркотици, които полицаи изкопаха в селски двор в Габровско (СНИМКИ)

Футуро събра звезди на световното кино, гейминга и комикса

Просрочени задължения от 142 милиона внесе Бургаския бизнес

Над 70 журналисти са загинали през 2016 г, сочи доклад на „Репортери без граници“

Най-малко 74 професионални и непрофесионални журналисти са загинали заради работата си през 2016 г. За това съобщава годишният доклад на неправителствената организация „Репортери без граници”, цитиран от БТВ. Две трети от всички убити журналисти са в в зоните на въоръжени конфликти като Сирия и Афганистан.

Повечето от журналистите са станали жертви на преднамерени убийства, свързани с тяхната професионална дейност. Деветима от загиналите са блогъри, а осем от тях са били хора с други професии, които обаче са предоставяли информация на журналисти.

Черната статистика през 2015 г. беше по-дълга, тъй като тогава загинаха общо 101 журналисти. Това обаче не е никак успокоително, тъй като по-малкият брой жертви е свързан с факта, че много от представителите на медиите се стараят да избягват опасни страни, като Сирия, Ирак, Либия, Йемен, Афганистан и Бурунди, заради което се забелязва сериозно информационно затъмнение в медиите по темите, свързани с тях, отбелязва още докладът.

Това, че повечето от загиналите са били убити умишлено, говори не само за тревожното равнище на насилието, насочено пряко срещу журналистите, но и свидетелства за провала на международните инициативи за защита на медийните работници, подчертават от „Репортери без граници”. Организацията дава и обобщена статистика, която сочи, че за последните 10 години в световен мащаб са убити най-малко 780 журналисти.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.