Над 7000 пчелни семейства гледат пчеларите в Еленско

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

За четвърти път община Елена и местното сдружение „Пчела“ спретнаха пъстър, весел и сладък празник на меда от Еленския балкан, все по-търсен на пазара заради уникалните му качества.

Всеки дошъл в събота на централния площад в града си отнесе и здраве вкъщи. Според легендата за пчелата, още преди създаването на света благословената от бога буболечка получила безценен дар – всичко що излиза от нея да е благо и лековито, дори отровата й. Пчелен мед, клей, восък, цветен прашец предлагаха еленските пчелари в изобилие и за гаранция на качеството им на всеки щанд имаше сертификати. И не спираха да канят да опиташ от меда им. Изкушаваха се и деца, и възрастни, а медовината и вкусната погача не стигнаха за стотиците гости на празника. По-любопитните от тях разпитваха за видовете пчелен мед, какво лекува прополисът, укрепва ли венците пчелният клей, подмладяват ли козметичните прополисови кремове – едно приятно и весело „жужене“ на мегдана, което започна още преди откриването на събитието.

Празникът уважи и опита от еленския мед и заместник областният управител Ивет Кабакчиева. В своето поздравление към пчеларите кметът инж. Дилян Млъзев каза в духа на веселата медена седянка, че техният бизнес е с най-много работнички – трудолюбиви, без претенции, които дори и не спят. Той пожела на производителите пълни кошери и сладък живот и всеки да намери признание за нелекия си труд. Своите колеги и гостите поздрави и председателят на еленското сдружение „Пчела“ Иван Стефанов. Доайенът припомни, че за първи път от тази година в рамките на ЕС 20 май е обявен за Ден на пчелата, благодарение на българския евродепутат, вече еврокомисар Мария Габриел.

Енорийският свещеник отец Тодор освети меда и благослови пчеларите от Еленско. Последното преброяване отчита, че те отглеждат в района над 7000 пчелни семейства. За Здравко Кръстев, Велчо Велчев, Иван Стефанов, Димитринка Стефанова и Антон Антонов пчеларството е семеен бизнес, в който участват и порасналите им деца. В ранния следобед на празника жените останаха край щандовете с пчелните продукти, а мъжете им участваха в научно-практическа конференция по актуални за пчеларството въпроси. За пореден път семинарът се организира от Сдружението за биологично пчеларство. То започва сериозна работа за регистрацията в Брюксел на еленския мед като защитено географско указание, съобщи Димо Димов, който в Еленския балкан преди 15 години положи началото на биологичното пчеларство.

На медената седянка имаше по нещо за всяка възраст и за всеки вкус. Роби от далечна Бразилия също си тръгна с буркан ароматен мед и сподели, че освен него обожава сладка и конфитюри от даровете на българската природа. Вълнува се от българската история, а в Елена идва за втори път заради паметника на Макгахан и събитията свързани с Освободителната война.

Малки и големи се надпреварваха в ядене на вкусни меденки.

Имаше и състезание за разпознаване на три вида мед – липа, акация и букет. Безпогрешен в оценката си бе Петко Пурчев, дошъл на празника чак от Никопол, пчелар с опит. Питаме го по какво се различава кой мед от какво е, нали пчелите кацат навсякъде. Има си периоди на цъфтеж, а пчелите имат способността да си избират определени цветове. Един път избрали пашата, не я променят. И в тази връзка специалистът предупреждава да не се вярва на надписите „мед от магарешки бодил“. За да се събере мед, на пчелата ще й трябва нива от 200 дка с това растение.

Най-вкусен и ароматен е медът, който капе от питата. Затова и мераклиите да опитат бяха доста при разпечатването на пчелните пити и центрофугирането. Малки и пораснали деца истински се забавляваха, рисуваха, рязаха и лепиха и сътвориха весело цветно пано. По обяд „Репортерите“ вдигнаха настроението и на площада се виха кръшни хора. И като всяка седянка, и еленската медена завърши късно вечерта – с изпълненията на вокална група „Нова музика“ с ръководител Аделина Колева и танцов ансамбъл „Сидер войвода“ от Г.Оряховица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България