Над 80 тона агнешко е влязло без мито в България

снимка-Веселина Ангелова

Над 80 тона е агнешкото месо с размазани печати от Македония, което заля българския пазар, включително и Велико Търново. То е влязло в страната ни през Гърция, като за него не е заплатено мито. Това заяви в сряда във Велико Търново съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев, който остро критикува българските санитарни служби за забавените проверки в търговската мрежа.

Македонското месо е влязло в три български склада, откъдето е разпространено в търговската мрежа на две големи вериги. Сериозни проверки от българска страна обаче липсват.

„Казах им вас ви е страх, че трябва в момента да нарушите кампанията на една търговска верига, но не ви е страх да избиете 4000 овце, вас ви е страх да нарушите интересите на една търговска структура, къде е националния интерес аз не го виждам, къде е обществения интерес също не виждам“, сподели Симеон Караколев.

Заради македонското месо по празниците се очаква в търговската мрежа да има с близо 100 тона по-малко българско агнешко.

„Ние имаме притеснение за качеството на месото, защото притеснителното е, че то е проверено не от български санитарни служби, а от гръцки такива“, допълни още Караколев. Оказва се, че македонската мръвка е по-евтина с 20% от българското.

„Също ще алармираме ЕК защо Македония не плаща мито, кой го измисли това и на какво основание, за агнешкото говоря“, каза още съпредседателят на НОКА. По думите му за 10 години овцете в България са намалели с 800 000, а козите с повече от 200 000.

Цените на агнешкото във фермите е около 6 лв. за килограм при живо тегло, а търговците го изкупуват на едро за около 5 лв. без ДДС. В магазините българското месо варира между 13 и 18 лeва.

Коментари

Задължително поле