Над 840 пациенти с кардиологични проблеми обгрижени за 11 месеца в болницата в Горна Оряховица

Над 840 пациенти  със сърдечно- съдови заболявания  са преминали от началото на годината до ноември през Трето вътрешно отделение на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Това отчете кардиологът д-р Гинка Маринова, началник на отделението.

bolnizaПо- голямата част от пациентите са били болни със сърдечна недостатъчност, а останалите са били с нарушения на сърдечния ритъм, както и с исхемична болест на сърцето и нестабилна стенокардия. За периода се наблюдава ръст на пациенти с присърдно мъждене (б.а.неправилен ритъм на сърцето).

„Това е едно от често срещаните заболявания, което също може да доведе до сърдечна недостатъчност, но и до други усложнения. Става въпрос за неправилна сърдечна дейност, като много от пациентите идват със сърдечна честота от над 140-150  удара в минута, тоест нямат този правилен ритъм, който е нормален в здравите пациенти“, обясни д-р Маринова.

Преобладаващо пациентите, които са със сърдечна недстотъчност, са в по- напреднала вързаст, но пък пада възрастовата граница при пациентите с нарушения в сърдечния ритъм, между тях има доста млади, в активна възраст, допълва още д-р Маринова.

Мъжете и жените се разпределят поравно. Докато при пациентите с тахикардия няма регистрирана промяна в броя през годините. Почти се запазва и броят на хората със сериозна патология на сърдечно- съдовите заболявания.

Зимният период също оказва влияние на хората с такива заболявания, но по-скоро като това, че активно търсят медицинска помощ, а не увеличение на кризите.

Коментари

Задължително поле