Над 90% от газохранилището в Чирен са запълнени

Подземното газово хранилище "Чирен" вече е запълнено на 90,24% от техническия капацитет за съхранение, съобщиха от "Булгартрансгаз".

По този начин, за втора поредна година, е постигнато предсрочно изпълнение на задължението за запълване на 90 процента от обема на хранилищата в страните от Европейския съюз не по-късно от 1 ноември на всяка година, заложено в европейския регламент относно мерките за гарантиране на сигурността на доставките на газ, посочват от компанията.

Нагнетателният сезон на подземното газохранилище (ПГХ) "Чирен" продължава до 31 октомври 2024 г., като на база резервираните капацитети "Булгартрансгаз" очаква в този период да бъдат нагнетени допълнителни количества природен газ, допълват от преносния газов оператор.

Към настоящия момент общо 12 компании - 7 български и 5 международни, съхраняват природен газ в ПГХ "Чирен", посочват от дружеството.

Нивото на запълване на ПГХ "Чирен" и планираните мероприятия за подготовка за есенно-зимния период гарантират готовността и сигурността на доставките на природен газ за предстоящия отоплителен сезон, се посочва още в съобщението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика