Проф. Емил Ботев: Успешните прогнози за земетресения са под 10%

Иззеха пушката на 68-годишен хулиган, стрелял по котките на съседа

Глобиха управителка на заведение с 2000 лева заради непълнолетни деца

Истанбулската конвенция отключи дебат, който нашето общество отлага с десетилетия

Полицията иззе амфетамин, метаамфетамин и марихуана в Търновско Дрогата е намерена при специализирани полицейски операции в региона

Ученик с диабет помогна в благотворителна кампания за болно момче от Търново

Делян Добрев за купувача на ЧЕЗ в България: Първоначално ми се стори като фалшива новина Вероятно и ДАНС ще го провери, заяви депутатът от ГЕРБ

Полицай почина след сблъсъци между футболни фенове

118 научни работници са участвали в 23 одобрени и финансирани проекта в Стопанската академия в Свищов Висшето училище представи резултатите от научноизследователските си дейност

Ангелкова: Работим активно за привличане на инвестиции

Къща едва не затрупа 5-членно семейство в Свищов Огнеборци и общинари спасиха фамилията с 3 невръстни деца

Жена изгоря в спалнята си

Среща на коалицията се провежда в Народното събрание

Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Над 90% от турците искат връщане на смъртното наказание, а над 55% са “За” президентска република

Снимка: Архив

Последно социологическо проучване в големите градове на Турция сочи, че 55,9% от жителите им са твърдо за въвеждане на президентския модел на управление и 90,7% искат връщане на смъртното наказание, предаде БГНЕС.

Смазващото мнозинство, подкрепящо убийството на хора като възмездие за извършени деяния, е отговорило положително на въпроса „Трябва ли да се върне смъртното наказание за предателство, тероризъм и насилие?“. Едва 9, 3%са се обявили против, пишат турските медии днес за изследването, проведено от агенция ORC. Смяната на политическата система на управление на държавата, която напоследък предизвика бурни дебати между партиите, е първият въпрос в анкетата и като резултат се оказва, че жителите на големите градове възприемат подобна перспектива доста топло – 55, 9% желаят това да стане реалност, 36,2% са против, а 7,9% нямат мнение. Анализът показва, че въвеждането на президентския модел е подкрепено от големите 30 региони, които са в ръцете на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, но там, където властта е в Народно-републиканската /НРП/ и в Демократичната партията на народите /ДПН/прокюрдската/ категорично не прегръщат този вариант. Интересно е, че с „да“ са отговорили анкетираните в провинциите в Централен Анадол и край Черно море. Не са съгласни в окръзите в Югоизточен и Източен Анадол, и в Егейския регион, но там управляват НРП и ДНП. Въпросът кой е най-успешният кмет през последните 2,5 години изтласква на първа позиция с 60, 7% градоначалника на голямата община Анкара Мелих Гьокчек, следван от този на Анталия Мендерес Тюрел с 59, 8%. В Бурса, където живеят най-много изселници от България, кметът Реджеп Алтепе получава симпатията на 53, 6%. Голяма е подкрепата и за извънредното положение, въведено в страната седмица след проваления опит за военен преврат от 15 юли – 71% застават зад суровите мерки на правителството, 29% не ги одобряват. Категорична подкрепа за действията срещу терористичните групировки ФЕТО, ПКК и ДАЕШ декларират 91, 5 на сто от анкетираните и само 8,5% не ги възприемат. На въпроса „Ако парламентарните избори са днес, за кого ще гласувате?“ управляващата ПСР печели безапелационно с 53, 1%, 25% отиват за НРП и изненадващо се вдига рейтингът на Партията на националното действие на Девлет Бахчели. Последният е най-яркият тръбач и агитатор на варианта за въвеждането на президентската система на управление. Пада обаче подкрепата за ДНП – според анкетата тя е едва 6, 2%. Лидерът на опозиционната НРП Кемал Кълъчдароглу се изказа остро днес по повод широко прокламираната смяна на управлението на държавата, като заяви, че един човек не може сам да представлява народната воля и че подобно нещо в истинската демокрация няма.

„Напоследък започна един исторически дебат и някои говорят за обща история на Османската империя, Близкия изток и Турция. Хвалим се, че сме създали 15, 16, 17 държави. Само че зад всичко това стои една друга истина – колкото държави сме създали, толкова сме и разрушили. Ако изследваме това и се замислим, ще ни стане ясно, че няма да станем притежатели на още една разрушена държава. Ние трябва да продължим живота си, да бъдем себе си в една обновена, цивилизована и модерна държава“, заяви Кълъчдароглу, цитиран от в.“Джумхуриет“. Той призова за всеобщи действия в защита на върховенството на закона и подчерта, че в нито една страна от ислямския свят не съществува демокрация и правова държава, нито пък равноправие между половете.

„Правосъдието и върховенството на закона, това е най-благородната концепция, ние всички трябва да бдим за справедливостта. Ние не се нуждаем от нечии еднолични решения и заповеди, а от независимо и безпристрастно правосъдие, както и категорично от свобода на медиите, на словото и на изразяването. Недопустимо е да се хвърлят хора в затворите заради мисленето и позициите им. Но днес зад решетките са журналистите, писателите и учените, с това аз не мога да се примиря. Там са журналисти, които три изречения не са написали в подкрепа на НРП, но аз съм длъжен да защитавам техните права, защото вярвам в демокрацията, в правата на човека и в правото на свободно изразяване“, заяви Кълъчдароглу.

Той предупреди за опасността от преминаването на цялата власт в ръцете на един човек и илюстрира опасенията си с Хитлер.

„Историята на човечеството ни учи, че когато един човек вземе всичката власт в ръцете си, той после донася бедствие за цялата нация. Хитлер е най-конкретният пример в това отношение, той окървави както своята страна, така и света. Затова ние се нуждаем от обща борба и съпротива срещу подобна опасност“, заяви опозиционният лидер.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Эашто толкова мраэите циганите какво толкова ви направиха само вие ли сте хора те да не учат ли вас ви е страх да не останете на эад аэ подкрепвам това решение наи накраия да помислят и эа циганите кои мраэи циганите под краката им да лаэи кои ги обича по тях да тича това е эа всички българи.

  2. Скъпа Eleonora объркали сте доста неща и на първо място статията която коментирате. Но нищо, на вас ромите и по-страшни прегрешения са ви простени. Защо да ви забелязваме подобни дреболии.

  3. Много си е хубаво убийството за възмездие. Лошото е, че (поне според статията) става дума за политически, а не криминални престъпления.

Отговорете