Над €14 млн. прибрали „зелените“ от Брюксел, искат още

Швейцарската офшорка WWF лобира за увеличение от 1.6 милиарда евро годишно на днешното заседание на Съвета на министрите на екологията

Достъп до европейско финансиране от 23 милиона евро по програма LIFE са имали организации от коалицията “За да остане природа в България” през периода 2007-2013 година. LIFE е единственият финансов инструмент на Европейската комисия, чрез който специализирано се отпускат средства за опазването на околната среда.

Проверка на “Труд” в официалния сайт на програмата показа, че неправителствени организации (НПО) от коалицията “За да остане природа в България”, която е едно с Политическа партия “Зелените”, са основните бенефициенти на европарите. Те са усвоили точно €14 692 035. Това са 2/3 от общия бюджет по LIFE за България – останалите няколко милиона са отишли у други НПО или държавни институции, които също са кандидатствали.

С парите “зелените” са реализирали проекти със съмнителна полза – осигурявано е “Светло бъдеще на Черния лешояд”, опазвана е “Зимуващата популация на червеногушата гъска в България”, даден е “По-добър шанс за малкия керкенез” (виж таблицата).

Неправителствените организации, реализирали проектите, са добре познати – те са част от изкусно изплетената мрежа от “природозащитни” юридически лица с нестопанска цел, каквато е “За да остане природа в България” (ПП “Зелените).

“Екологичното” обединение от години специализира в усвояването на пари от Брюксел, чрез които финансира дейността на политическата партия и води очернящи национални и международни кампании срещу големи инвестиции в сферата на туризма и развитието на икономиката на страната. С тези клеветнически инициативи “зелените” обслужват своите политически и финансови интереси.

Например Българското дружество за защита на птиците, част от коалицията, е усвоило няколко милиона по LIFE. Друг бенефициент е WWF-Дунавско-Карпатска програма. На това НПО ръководител е Веселина Кавръкова, която живее на семейни начала с неформалния лидер на “За да остане природа в България” - Тома Белев. Бенефициент по LIFE e и Българска фондация “Биоразнообразие” на Петко Цветков, приятел и съратник на Белев.

Така LIFE се превръща в основен донор на “зелените”, които ползват парите не за да опазват природата, а за да развиват политическа дейност. И очевидно програмата ще става все по-важна за “еколозите”, защото днес в Люксембург заседава Съветът на министрите на околната среда от ЕС.

От Световния фонд за дивата природа (WWF) вече съобщиха, че по време на заседанието ще лобират за увеличаване на парите по LIFE. Засега общият финансов пакет за изпълнението на LIFE за периода от 2014 г. до 2020 г. е 3 456 655 000 евро.

Но WWF, които са основен спонсор на “зелените” у нас, ще настояват за увеличение, равно на 1 процент от годишния бюджет на ЕС. Финансовата рамка на общността за 2018-а е 160 милиарда евро. Тоест Фондът настоява за отпускане на още 1.6 милиарда на година, което е огромно повишение, като искането е поне 50% от парите по програмата да отиват за “граждански организации”.

Именно зад това прозвище се крият неуспелите политици от “За да остане природа в България” (ПП “Зелените”). Както “Труд” няколко пъти е писал, до един водачите на коалицията са били кандидати за депутати. На последните парламентарни избори така наречените “граждани” Тома Белев, Андрей Ковачев, Петко Цветков, Борислав Сандов, Петър Кърджилов, Андрей Ралев, Александър Дунчев, са в листите на Движение “Да, България”.

В момента Белев и Сандов членуват в правителството в сянка, създадено от новата “дясна” коалиция “Демократична България”. В това обединение, пълно със стари политически муцуни, влизат “Да, България” на проваления правосъден министър Христо Иванов, ДСБ, водена от шефа на разузнаването при кабинета “Костов” - Атанас Атанасов и ПП “Зелените” (”За да остане природа в България”).

Няма да е чудно, че и на следващия вот за Народно събрание, листите на “десните” ще са пълни със “зелени” активисти, които финансират кампаниите си с европари, отпускани им, защото уж са “граждани”.

Кой колко е прибрал за проекти по програма LIFE:

Българско дружество за защита на птиците Опазване на царския орел €1 534 317

Българско дружество за защита на птиците Опазване на световно застрашени видове птици чрез ефективно управление на местообитанията им €1 331 254

Българско дружество за защита на птиците Опазване на зимуващата популация на червеногушата гъска в България €1 990 635

Българско дружество за защита на птиците Спешни мерки за осигуряване на оцеляването на Египетския лешояд €1 312 871

Българско дружество за защита на птиците Възстановяване и устойчиво управление на ловните хабитати на кралския орел в ключови обекти от Натура 2000 в България €2 559 683

Зелени Балкани-Стара Загора Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България €666 164

Зелени Балкани-Стара Загора По-добър шанс за малкия керкенез €1 033 377

Зелени Балкани-Стара Загора Светло бъдеще за черния лешояд в България €2 607 648

Фондация „Биоразнообразие“ Спешни мерки за възстановяване и подсигуряване на дългосрочното опазване на бреговата лагуна на езерото Атанасовско €1 450 558

WWF-Дунавско-Карпатска програма Опазване на хищните птици в дефилето на Кресна € 205 528

ОБЩО €14 692 035

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България