Наемат малки складове с площ до 500 кв. метра

Наемите на складове остават без съществени промени.

Търговци на храни са сред активните на пазара

Прогнозират поскъпване на земята и строежите, както и повече сделки край новите пътища

Има потенциал в базите до 200 кв. м

Най-търсени в района на София и населените места до 25 км от града са малките складови площи от 100 до 500 кв. м, показват данни на платформа за отдаване под наем и продажба на складове. Сериозен ръст има на търсенето на складове под наем, подходящи за съхранение на пакетирани и консервирани храни, както и на помещения с хладилни камери.

Преди пандемията най-търсени са били по-големите складове с площ между 500 и 1000 кв. м. Но с ръста на онлайн търговията през последните месеци се повиши интересът към по-малките складове, които са по-близо до клиентите. Освен това заради свиването на оборотите на редица търговци те се насочват към наемането на по-малки помещения. Размерът на наемите остава без съществени промени на нива от 2-3 евро на кв. м за складове клас С в крайните квартали и покрайнините на София, 3-4 евро на кв. м за помещения клас Б, и 4,5-6 евро на кв. м за складове клас А.

През 2020 г. британски фирми са навлезли в България предвид излизането на Великобритания от ЕС. Те са избрали страната ни заради членството ни в ЕС, по-ниските наеми и евтината работна ръка, както и добрата локация на кръстопът с Азия. В момента в София завършват няколко складови бази с възможност за наем на площи от 300 до 2000 кв. м на удобни локации в близост до магистрала “Тракия” и “Хемус”, както и на удобни градски артерии. В решението си за наемане на склад фирмите се ръководят от няколко основни критерия - състояние на склада, местоположение и наличие на удобна инфраструктура.

Експертите прогнозират, че през тази година ще се увеличи строителството на нови малки бази до 1000 кв. м за покриване на лични нужди с цел освобождаване на наемани площи. Очаква се и поскъпване на земята и на строежите, както и разширяване на географията на търсене на имоти с оглед изграждането и ремонтите на пътища в страната. Очакванията са клиентите да търсят все по-голямо качество на предлаганите складови бази. Има и тенденция за използване на споделени складови площи, отговарящи на всички изисквания за съхранение, обработка и логистика.

“Ще се увеличи търсенето на приветливи площи с размери от 100 до 200 кв. м в лесно достъпна градска среда. Възможностите на инвеститорите да отговорят на такова търсене са огромни”, казват експертите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти