Наемите на лукс имотите поскъпнаха

Ръст в продажбите на жилища около НДК и в центъра на София

Купувачи дават над 63 000 евро за двустаен

Наемите на луксозните имоти в София поскъпнаха заради българското европредседателство. Най-голямо е увеличението при жилищата в центъра на София, но се повишава и цялостният интереса към България, показва анализ на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate. Още от средата на 2017 г. предстоящото събитие се отрази стимулиращо на имотния пазар и много хора започнаха да инвестират в жилища с цел отдаването им под наем, основно в центъра на столицата и околните престижни квартали, намиращи се близо до НДК, коментират брокери.

В края на 2017 г. най-предпочитани за покупка са 2-стайните апартаменти при средна цена от 62 300 евро, а за 3-стайните купувачите дават около 103 300 евро.

Най-търсени са жилища в кварталите Редута, Гео Милев, Оборище, Дианабад, Слатина, посочват експертите.

Според данни на Агенцията по вписванията седмично се извършват прехвърляния средно на 5100 имота у нас. За цялата 2016 г. година са продадени, дарени или заменени са станали около 258 000 имота, а за 2017 г. почти 214 000 имота са сменили собствениците си.

Прогнозата на брокерите е ръстът на жилищния пазар да бъде 5-6% през 2018 г. на годишна база. За това ще благоприятстват множеството новоизграждащи се сгради в София, все така изгодните условия по ипотечните кредити и засиленият интерес от страна на инвеститори и купувачи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти