Наеми наполовина искат студентите 

Общежитията празни

Жест за януари и февруари 

Студентските общежития са празни втори месец, тъй като студентите са на дистанционно обучение и са се прибрали у дома. Тенденцията ще се запази до края на януари, а вероятно и февруари, казват от Националното представителство на студентските съвети и настояват за намаляване на наемите с 50% за посочените два месеца.

“През месеците декември и януари болшинството студенти не са обитавали своите общежития. Тенденцията ще остане без промяна и през месец февруари с оглед обстоятелството, че противоепидемичните мерки са удължени до края на месец януари. Предвид създалата се ситуация, ние се обръщаме към Вас с предложение да бъдат предприети действия за намаляване с 50% наемите за общежития за месеците януари и февруари за всички студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които ползват студентско общежитие към висшите училища, както и тези, ползващи общежитията към “Студентски столове и общежития” ЕАД”, посочват в своя позиция от НПСС.

Те припомнят, че когато средата на март всички университети минаха онлайн, за да предпазят себе си и своите близки, голяма част от учащите освободиха общежитията, обитавани от тях. Тогава за голяма част от висшите училища бе взето решение за намаляване наемите, което било навременна мярка.

Намаляването на наема за студентите би било жест на солидарност и се явява необходимост, мотивират предложението си от НПСС.

Коментари

Задължително поле