Наесен укрепват свлачището край манастира „Великата лавра“ в Търново

През есента се очаква да стартират укрепителните дейности на свлачището в района на средновековния манастир „Великата лавра“, който засегна участък от улица „Св. Климент Охридски“ във Велико Търново.

Внесен е проект за необходимите дейности в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, очаква се отпускане на финансиране. Засегнатият уличен участък е част от третокласния републикански път III-514, свързващ Старата столица с Арбанаси и Горна Оряховица.

Близо 160 метра е дължината на зоната, в която са планирани укрепителни мероприятия. Целта е да бъдат обхванати както районът на срутването, така и съседните части, за да бъдат избегнати рисковете от други свличания. Изпълнена ще бъде пилотна система с 12 фрагмента, всеки от които е с 12 пилоти. Общият брой на укрепителните съоръжения ще бъде над 140. Изградена ще бъде също подпорна стена, оформено ще бъде отводняване. Тези строително-укрепителни работи, както и възстановяването на тротоарния и уличния участък, са оценени на около 1 милион лева.

Свличането на земна маса бе резултат от интензивните валежи от сняг и дъжд през последните 10 дни на март. Направени бяха геоложки сондажни дейности и спешно изготвяне на проект за укрепване на земната маса.

Коментари

Задължително поле