Назрява криза със служебния кабинет

Най-вероятно ще се наложи Радев да прати част от екипа си в МС

Назрява криза със служебния кабинет, който новоизбраният президент Румен Радев трябва да назначи още в първите дни от мандата си. Експерти масово отказвали на предложение да бъдат назначени за временни министри. Причината е, че за разлика от последния служебен кабинет, оглавен от проф. Георги Близнашки, сега не е ясно чие ще е следващото правителство. Тогава се знаеше, че Бойко Борисов отново ще се върне на власт, и немалка част от поканените знаеха, че ще останат министри. Такива са примерите с Даниел Митов и Христо Иванов. По-голямата част от служебните министри пък бяха част от президентската администрация и отново се върнаха в нея.

Най-вероятно на Румен Радев ще се наложи да изпрати част от екипа си от “Дондуков” 2 в сградата на Министерски съвет. Плевнелиев също правеше свои съветници и секретари служебни министри.

За Радев най-трудно се оказало намирането на служебен премиер. След като стана ясно, че проф. Огнян Герджиков е възможният претендент, завалели предупреждения, че срещу него ще бъдат извадени компромати от времето, когато бе синдик на Агробизнесбанк. Спряганият за сигурен финансов министър Кирил Ананиев също се оказа не толкова сигурен.

В БСП са сериозно разтревожени, че ако станат фалове с хората от служебния кабинет, негативите ще отнесе партията. И уверенията на Корнелия Нинова, че не кадруват при Радев, няма да имат никаква стойност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование