Наиб Букеле - Спасителят на Салвадор

Най-гъсто населената държава в Централна Америка, Салвадор, записа нова страница от историята си в неделя, след като избра на първи тур за президент с 54 % от гласовете кандидат над двупартийното статукво в страната, идващ на власт с надеждата на милиони да се пребори с бедността, корупцията и престъпността, в едно от най-смъртоносните за живеене места в света, извън военните зони.

Наиб Букеле, младият и харизматичен доскорошен кмет на столицата Сан Салвадор, привлече вниманието още през 2015 г. като градоначалник, който умело си служи със социалните медии, за да прокарва посланията си. В страна с 6,4 млн. население, 37-годишният политик днес има над 1,2 млн. последователи във “Фейсбук” и още 500 000 в “Туитър”. Тази две платформи и предпочита, за да дава интервюта, прави изявления или отправя предизвикателства към опонентите си. По време на предизборната кампания Букеле старателно отбягваше традиционните медии в Салвадор и не участва в нито един дебат с други кандидати. Да го съдят по делата му.

Което за гражданите на тази изстрадала страна, в която 31 % от населението живее под прага на бедността, е напълно достатъчно. Като градоначалник, Букеле пое управата на столицата в момент, в който Сан Салвадор беше обявен за световната столица на убийствата с 81,2 на всеки 100 000 души население, паднал жертва на улично насилие през 2016 г. До края на мандата си, Букеле успя да възстанови напълно историческия център на града и да го разчисти от воюващите престъпни групировки, пословични със своята безскрупулност. Малката Латиноамериканска държава дава името на най-опасната улична банда в света – “МС-13”, “Мара Салватруча”, мнозинството от чиито 50 000 членове са салвадорци. И наравно със съседните й Никарагуа, Хондурас и Гватемала, Салвадор пълни с хиляди керваните нелегални имигранти, срещу които един конкретен американски президент иска да строи стена.

Салвадор и “МС-13” бяха изричен компонент в речите на Доналд Тръмп по време на повечето предизборни митинги през 2016 г., с гореспоменатата статистика за убийствата зад гърба му, и разбира се факта, че латиноамериканската банда наистина контролира територии в редица американски градове. Бедната държавица беше обявявана многократно за “черен дявол” и по време на кампанията за Конгрес и Сенат на САЩ през есента на миналата година, от кандидатите на Републиканската партия на Тръмп, успоредно с мантрата за “страховитият керван”. Американският президент дори заплаши на няколко пъти да прекрати безвъзмездните помощите, които Вашингтон отпуска на Салвадор от гузна съвест за десетилетията мърсуване на ЦРУ и други из региона.

Което ни връща на Наиб Букеле – новоизбраният държавен глава на Салвадор, който пристига с воля за промени и послание към съседите – от Николас Мадуро във Венецуела, през Даниел Ортега в Никарагуа, до консервативният Хуан Орландо Ернандес в Хондурас – “Диктаторът си е диктатор, независимо дали е “ляв” или “десен”. С идването си на власт Букеле капитализира върху растящото чувство на недоволство срещу утвърдените системи и режими в Латинска Америка, където гласоподавателите търсят алтернативи на традиционните партии. В случая със Салвадор, от края на гражданската война през 1992 г. властта в страната е разделена между бившите революционери от “Националният фронт за освобождение Фарабундо Марти” (ФМЛН, от абревиатурата на испански език) и консервативният Национален републикански Алианс (АРЕНА).

Сам Букеле описва себе си като традиционно ляво ориентиран, бивш член на ФМЛН, но успя да обедини около себе си широк спектър политически виждания, включително и доста консерватори, коментират експерти по политиките в региона. Победата му бе призната веднага и от двамата му основни опоненти – Карлос Кайеха от АРЕНА и Уго Мартинез от ФМЛН, а според близо 4 500 международни наблюдатели изборният процес е преминал без нарушения. Някои посочват, че призивът на Букеле към поддръжниците му през социалните медии, да излязат да гласуват два часа преди затварянето на избирателните секции може да се смята за опит за манипулация, но в крайна сметка не толкова сериозен предвид резултата. Салвадорците така или иначе вече са били решили за кого да гласуват.

Наиб Букеле е роден на 24 юли 1981 г. в Сан Салвадор, в семейството на известния местен бизнесмен Армандо Букеле Каталан, мюсюлмански имам от палестински произход. Според различни свидетелства проявява от рано предприемчив дух и още на 18 години управлява собствена компания. Във втората половина на 1990-те следва право в Централноамериканския университет “Хосе Симеон Каняс” в Сан Салвадор, но след няколко години прекъсва, за да се отдаде на семейния бизнес в търговията. В политиката влиза през 2012 г., когато е избран за кмет на Нуево Кустаклан като кандидат на ФМЛН, а 3 години по-късно печели вота за градоначалник на столицата Сан Салвадор. От партията го гонят през 2017 г. за “клеветнически изказвания” и “насаждане на вътрешни разделения”.

 

Един срещу всички

След изгонването му от ФМЛН и изтичането на мандата му като кмет на Сан Салвадор Наиб Букеле се прицелва в президентските избори през 2019 г. Всичките му опити да намери подкрепа за основаването на политическа партия, от името на която да се яви, са подкопавани едновременно, както от бившите му съратници, така и от политическите им опоненти от АРЕНА. След като не успява да легитимира своята партия “Нови идеи”, Букеле се присъединява към дясно-центристката ГАНА, като единствена възможност да се представи като кандидат за президент на страната.

 

За него

Изгради си образ

Той (б.р. - Наиб Букеле) градеше внимателно присъствието си в социалните медии още от началото на политическата му кариера преди шест години. Като кмет на Сан Салвадор се зае с много проекти, които бяха популярни сред избирателите, но старателно отбягваше такива, с политически риск – като градския трафик или преработката на отпадъци.

Ампаро Марокин, професор по комуникации в Централноамериканския университет

 

Спази обещание

Наиб Букеле спази обещание за промяна след тридесет години. Хората не гласуват за него заради предизборната му програма или речите му. А защото са уморени, гневни и омерзени от корупцията, от неспазените обещания - и това което виждат в него е именно обратното на всичко това.

Роберто Каняс, политолог от Салвадор

 

Ще работим заедно

Поздравления на народа на Салвадор и на неговият нов президент Наиб Букеле за изключителната изборна победа. Нашата страна е готова да започнем скоро да развиваме нов етап от двустранните ни взаимоотношения, основани на сътрудничество и съблюдаване на най-високите демократични стандарти.

Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за президент на Венецуела

 

Ще му трябват бандите

Всички кандидати говореха за програми за превенция на престъпността. Според анализатори някои от предложенията предвиждат признаване, че уличните банди са се превърнали в политически сили. Двете основни партии, както и Букеле, вече преговаряха с тях.

Елизабет Малкин, журналист, “Ню Йорк Таймс”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети