Най-богатият човек в Хонконг се пенсионира на 90-годишна възраст

Ли Кашин, най-богатият човек в Хонконг, ще се оттегли от председателския пост на компанията си Си Кей Хъчисън холдингс (CK Hutchison Holdings), информират Ройтерс и Франс прес.

Бизнесменът ще обяви оттеглянето си на годишното общо събрание на 10 май, съобщи компанията в документи, подадени до хонконгският борсов оператор.

Очаква се Ли да остане в компанията като старши консултант. Най-големият му син Виктор Ли, който бе посочен за негов приемник преди няколко години, ще поеме бизнеса.

90-годишният Ли Кашин е 23-ти в класацията на "Форбс" на най-богатите хора в света.

Той се издига от безпаричен емигрант през 40-те години до милиардер, превръщайки се във великолепната история за успеха в Хонконг - град, издигнал се от търговско предмостие до един от най-големите финансови центрове в света.

Ли, който на 13 години чиракува в завод, е наричан "супермен" заради работната си етика и бизнес успех.

В Хонконг, меката на капитализма, обожанието към милиардера и неговата история на бедняк, издигнал се до върха, през последните години поизбледня. При все това компанията му все още е сред най-космополитните бизнес империи в Азия, обхващайки над 50 страни и 323 000 служители.

Семейството му бяга в Хонконг от опустошения от война Китай. Ли натрупва състояние от бизнес с пластмаси и недвижими имоти, преди да се присъедини към висшите ешелони на китайските магнати в града през 1979 година, купувайки Хъчисън Уампоа (Hutchison Whampoa) - силно уважавана британска търговска къща или "хонг".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица