Най-важните и влажни плажни филми

“Критична точка”

Филмите с акули са задължителна отправка за лятната почивка

Вълнуващата, вдъхновяваща и възбуждаща ваканция няма да е завършена без достатъчно количество качествени филмови заглавия. Лятото е сезон, който вдъхновява морските и плажни авантюри, стимулира въображението и чертае филмови хоризонти по цялата жанрова гама. Филмите с акули са задължителна отправка за лятната почивка. Този август в кината нахлува “Мега звяр” с Джейсън Стейтъм, който разказва за праисторическата гигантска акула Мегалодон, изплувала в наши дни, за да хруска сърфисти, моряци и плажни красавици. Този филм, разбира се, е вдъхновен от шедьовъра на Стивън Спилбърг “Челюсти” - най-важния, успешен, влиятелен и разпознаваем плажен филм в историята. През 70-те младият Спилбърг пуска своя опус за човекоядна акула, която тормози туристите на крайбрежно туристическо градче. “Челюсти” е второкласен филм, който се издига до нивото на трилър по Хичкок.

Друго задължително заглавие за лятото е “Плажът” на Дани Бойл. Филмът показва в какво се превръщат хипарските мечти за комуна на райско местенце. Романтичната приключенска комедия с Харисън Форд и лесбийката Ан Хечи “Шест дни, седем нощи” е друго морско произведение, ориентирано около романтиката на самотния екзотичен остров. Най-знаменитото заглавие от този канон е “Синята лагуна” с престъпно младата Брук Шилдс.

На територията на екшън киното, малко филми са по-подходящи за морска ваканция от жанровата модерна класика на Катрин Бигълоу “Критична точка”. Сърфисткият хит с Киану Рийвс и Патрик Суейзи ще ви вдъхнови да преследвате най-голямата вълна в морето. Или пък най-апетитното плажно парче, ако не ви се занимава с опасни водни каскади.

“20 000 левги под водата” по Жул Верн и “Моби Дик” по Херман Мелвил също за императивни заглавия за всички, ангажирани с каузата на качествения морски отдих.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино