Най-големите мачове на „Армията“

ЦСКА - „Монако“

През сезон 1984 г. ЦСКА започна участието си в Купата на УЕФА срещу „Монако“. След 2:2 като гост на стадион „Луи II” тимът от Княжеството идва на „Армията“. С голове на Стойчо Младенов и Радослав Здравков още в първия четвърт час ЦСКА си гарантира солидна преднина и накрая печели с 2:1.

ЦСКА - „Рода“

Паметен четвъртфинал за КНК през 1989 година и може би най-силният евромач на триото Христо Стоичков-Любослав Пенев-Емил Костадинов. ЦСКА спечели с 2:1, а можеше да вкара и десетина гола. Стоичков откри, а Костадинов оформи крайния резултат със задна ножица извън наказателното поле.

ЦСКА - „Хамбургер“

През 1991 година ЦСКА отстрани набиращия мощ и слава италиански „Парма“. Еуфорията бе огромна, а следващият съперник бе германският „Хамбургер“. След загуба с 0:2 в първия мач тогавашният „червен“ президент Валентин Михов обяви: „Свободен вход за всички!“ Това е и най-посетеният мач в историята на арената, който завърши 1:4. Хора имаше дори по прожекторите. Точен брой не може да се каже, но със сигурност имаше над 30 хиляди. Някои от тях едва ли са виждали терена.

ЦСКА - „Ювентус“

ЦСКА спечели паметен мач срещу италианския гранд. През 1994 година „червените“ сразиха с 3:2 тим, в който блестяха Алесандро дел Пиеро, Джанлука Виали и Фабрицио Раванели. Вкаралият два гола за ЦСКА Петър Михтарски се оказа, че е играл неправомерно и УЕФА присъди служебен резултат 3:0 за „Юве“. Но на терена победителят бе ЦСКА.

България – Англия

Последният мач на Христо Стоичков в националния отбор! България завърши 1:1 срещу Англия именно на арената, където Кавалерът на „Златната топка“ се изстреля към световните върхове. На „Армията“ дойде и Йохан Кройф, за да види своя любим трансфер за последно в националния отбор.

ЦСКА - „Милан“

След отстраняването на „Шахтьор“ (Донецк) българският гранд се изправи срещу „Милан“ през 2001 година. Загубата с 0:2 на „Сан Сиро“ даде надежди на ЦСКА. На „Армията“ нямаше нито едно свободно място, а мнозина не успяха да си купят билет. ЦСКА загуби с 0:1 след гол на Фелипе Индзаги, а играещият президент Любо Пенев почти се сби с треньора на „росонерите“ Фатих Терим.

ЦСКА - „Блекбърн“

На следващата година ЦСКА бе на косъм от най-феноменалния обрат в историята си. Губеше с 0:3 от „Блекбърн“ до последните десет минути, накрая двубоят завърши 3:3. След 1:1 в Англия „червените“ отпаднаха. Няма друг в случай в историята на ЦСКА в Европа, когато отборът да е изравнявал след три гола пасив.

ЦСКА - „Байер“

Завръщането на Димитър Бербатов на „Армията“ се превърна в най-големия евроуспех на ЦСКА за новия век. „Червените“ победиха „Байер“ (Леверкузен) с 1:0 и станаха първият български отбор, влязъл в групите на евротурнири (б.а. - часове по-късно успяха „Левски“ и „Литекс“). Бербатов игра за германците, но не блестя.

ЦСКА - „Тулуза“

Най-болезненият мач за „Армията“. До 96-ата минута ЦСКА водеше с 1:0 срещу френския съперник, когато допусна изравнителен гол за 1:1 и отпадна. През този сезон ЦСКА стана за последен път шампион с рекорд – нито една загуба в първенството и Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ