Най-големите обрати в турнира на милионерите

Великите дуели „Ливърпул“ – „Барселона“ (4:0) и „Аякс“ – „Тотнъм“ (2:3) ехтят още по света. Преди реваншите дори най-смелият майстор на залозите не би прогнозирал английски финал на стадион „Уанда Метрополитан“ в Мадрид на 1 юни.

Обратите, които „Ливърпул“ и „Тотнъм“ направиха ще останат записани със златни букви в историята на турнира. Но те не са единствените чудеса, които Шампионската лига е гравирала в своята алея на славата. Ето десетте най-големи обрата, които модерната форма на турнира помни.

2000 година

Челси“ срази „Барселона“ с 3:1 на „Стамфорд Бридж“. Резултатът изглеждаше достатъчно сериозен за продължаване. Реваншът обаче завърши 3:1 за „Барса“ и се стигна до продължения. Там Патрик Клуйверт и Ривалдо вкараха по още един гол за 5:1.

2019 година

Пари Сен Жермен“ изглеждаше сигурен четвъртфиналист, след като победи „Манчестър Юнайтед“ с 2:0 на „Олд Трафорд“. На реванша „червените дяволи“ не можеха да разчитат на куп контузени и наказани футболисти. През първото полувреме обаче поведоха с 2:1. Стигна се до последната минута, решение на ВАР, дузпа и Маркъс Рашфорд вкара за 3:1.

2013 година

Борусия“ (Дортмунд) завърши 0:0 като гост на „Малага“ в първия четвъртфинал. В 82-ата минута на реванша испанците поведоха с 2:1. В добавеното време Марко Ройс изравни, но и това не беше достатъчно. Чудото за 3:2 в полза на „Борусия“ стана с попадение на Фелипе Сантана.

2004 година

Милан“ разгроми „Депортиво“ (Ла Коруня) с 4:1 на „Сан Сиро“ и се виждаше като полуфиналист в турнира. На реванша обаче испанците се вдигнаха и спечелиха с 4:0. Това е първият случай в Шампионската лига, когато отбор отпада след три гола аванс.

2018 година

Барса“ надигра категорично „Рома“ с 4:1 на „Камп Ноу“ и никой не очакваше да има чудеса в реванша. Два пъти италианците си вкараха автогол, Лионел Меси и Луис Суарес довършиха футболната екзекуция. Но дойде време и за магическа нощ във Вечния град. Константинос Манолас, един от авторите на автогол в първия мач, вкара победно за 3:0 на „Стадио Олимпико“.

2019 година

След поражение с 0:1 на своя нов стадион „Тотнъм“ отиде като обречен срещу „Аякс“. След 35 минути игра на реванша холандците вече водиха с 2:0. Лкас Моура направи хеттрик за чудото на „шпорите“ – 3:2.

2019 година

Когато „Барса“ разгроми „Ливърпул“ с 3:0 на „Камп Ноу“, светът отново слезе в краката на Меси – автор на два от головете. Отиването на финал изглеждаше като детска игра и кошмарът от Рим трябваше да е забравен. Но „Ливърпул“ не се предаде – с по 2 гола на Дивок Ориги и Джорджино Вайналдум англичаните отвърнаха на удара – 4:0.

1999 година

Байерн“ държеше юздите на финала пред 1999 година срещу „Манчестър Юнайтед“. Марио Баслер откри резултата още в 6-ата минута. Баварците удариха две греди. В добавеното време Теди Шерингам изравни, а веднага след това Оле Гунар Солскяр заби за 2:1 и „Юнайтед“ взе трофея.

2005 година

Финалът в Истанбул ще остане завинаги в златната история на „Ливърпул“. През първото полувреме англичаните губеха с 0:3 от „Милан“. Между 54-ата и 60-ата минута „Ливърпул“ обаче върна головете – 3:3. В продълженията вратарят Йежи Дудек спаси феноменално срещу Андрей Шевченко. На дузпите вече нямаше кой да спре „Ливърпул“.

2017 година

ПСЖ победи „Барса“ с 4:0 на своя „Парк де Пренс“. Каталунците изглеждаха сринати със земята. До 88-ата минута на реванша „Барса“ водеше с 4:1 – трябваха още два гола за чудото. Дузпа на Неймар (още при каталунците) направи 5:1. В шестата минута на добавеното време резервата Серхи Роберто оформи най-великия обрат в историята с шести гол. Едва ли тогавашната радост на „Камп Ноу“ е можела да предположи, че следващите два сезона ще се стигне до кошмарите от „Олимпико“ и „Анфийлд“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят