Най-големият в света самолет-амфибия направи първи успешен полет в Китай (ВИДЕО)

Разработеният от Китай най-голям в света самолет-амфибия AG600 направи първия си полет в град Чжухай (провинция Гуандун, Южен Китай). Китайските медии съобщиха, че машината е била във въздуха около час.

https://www.youtube.com/watch?v=x6gy8JE1nZ4

За да набере скорост за излитане на самолета са били необходими около 600 метра по пистата. Той се е издигнал на височина от около 2500-3000 метра, след което направил няколко маневри, включително намаляване на височината и имитация на заход за кацане. Разработчиците на новия самолет коментираха, че основната цел е била да се провери сигурността и функционирането на бордните системи.

Самолетът-амфибия е създаден от Китайската авиостроителна корпорация за нуждите на гражданската авиация. Той е конструиран специално за борба с горски пожари и издирвателно-спасителни операции. Противопожарната му модификация може да пренася 12 тона вода. Самолетът ще има и пътнически, и товарни варианти.

Машината е дълга 37 метра, а размахът на крилете е 39 метра. Максималната му маса при полет е 53 тона и половина, а пределната скорост, която може да е развие е 570 километра в час. Разработването на самолета-амфибия AG600 продължи повече от 7 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия