Най-голямата евакуация на хора заради бомба от Втората световна война в Солун

Властите в Солун провеждат най-голямата евакуация на население в мирно време, заради бомба от Втората световна война. Близо 70 хиляди души ще бъдат отведени на безопасно място, заради 250-килограмова неизбухнала бомба, намерено близо до централната железопътна гара.

От съображения за сигурност, жп и автогарата днес няма да обслужват пътници, докато тече 6-часовата операция.мНа опасната находка се натъкнали строители при разширяване на бензиностанцията. Бомбата е била на дълбочина от 5 метра. По всяка вероятност е боеприпас от времето на Втората световна война. Властите отцепиха района в разстояние на 5 километра. Полицаи звънят на всяка врата, за да напомнят на хората да напуснат жилищата си. Автобуси откарват жителите на града на най-малко два километра от бомбата. Хората ще бъдат настанени в училища, стадиони и други места, където могат да намерят подслон и храна.

Властите евакуират и близкия бежански лагер, в който има около 450 души. В евакуацията участват около 1000 полицаи и 300 доброволци.

"Хората трябва да запазят спокойствие и да не се паникьосват. Ако някой реши да остане в дома си, сам ще поеме риска", заяви префектът на областта Апостолос Дзидзикостас.

Мъж, живеещ наблизо каза, че бомбата е около 250 кг с цялата тежест с електрическата част. 1945-а година в района на жп гарата германците са разтоварвали бомбите, добави той

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят