На 84 площадки в София учат децата на безопасност на движението Фандъкова: Повдигнахме над 330 и осветихме 200 пешеходни пътеки

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Загубите в системата са над 60% До 2025 г. са осигурени 800 млн. лв. за водния сектор в най-големия град

Отказахме офертата за изтребители Ф-18 Остават Ф-16, “Грипен” и “Еврофайтър”

Патриотите си тръгнаха от МС, без да обявят решение Очаква се утре сутрин Валери Симеонов да направи изявление

До 5000 лв. за далечни роднини

Меган Маркъл – бременна и сияйна на благотворително събитие

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 21 ноември 2018

Груевски във фейсбук: Продължавам борбата за македонската кауза

Белият дом загуби битка със Си Ен Ен Върна акредитация на журналист

Лекарският съюз иска отпадането на вторичния профилактичен преглед Пациентите масово не се явяват на него и парите оставали неусвоени

Председателят на ВКС е нарушил установения ред на държавното управление

Замесиха „Берое“ в уреден мач

Над 460 км второ и третокласни пътища ще бъдат обновени с пари от ОПРР

Унгария даде убежище на Груевски

Иван Цветков стана скаут в „Лудогорец“

Най-голямата телефонна измама у нас – за 575 760 лева, влиза отново в съда

В Пловдивския Районен съд в понеделник дават рестарт на наказателно дело № 4318/2017 г. за най-голямата телефонна измама, извършвана някога у нас. Подсъдим по това дело е Албенко Зоев Методиев, срещу когото е повдигнато обвинение по чл. 211, пр.1 вр. с чл.209, ал.1 вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 от Наказателния кодекс за това, че на 8 септември 2015 г. в град Първомай с цел да набави за себе си и за друго неустановено лице имотна облага е възбудил и поддържала заблуждение у 75-годишната Елена Борисова Ангелова и с това й е причинил имотна вреда в особено големи размери – 575 760,70 лв.

Така извършеното престъпление представлява особено тежък случай. Делото е насрочено за разглеждане в разпоредително заседание само с участие на страните за обсъждане на въпросите по чл. 248, ал.1 от НПК.

Срещу другия бивш вече обвиняем Борислав Георгиев Димитров прокуратурата се отказа да възбужда наказателно производство.

На първа инстанция в Районен съд – Първомай двамата получиха осъдителни присъди лишаване от свобода при строг режим – 7 години за Албенко Медодиев и 5 години за Борислав Димитров. Последва обжалване на присъдите от адвокат Ваня Георгиева – защитник на Албенко Методиев, и адвокат Красимир Елдъров – защитник на Борислав Димитров. С решение от 21 април 2017 г. на Пловдивския окръжен съд осъдителната присъда спрямо двамата е отменена и делото е върнато на прокуратурата за допълнително разследване. Досъдебното производство отново е възложено на разследващите в отдел „Криминален” при Областна дирекция на МВР -Пловдив, които изпълняват прокурорските указания.

Междувременно мярката за неотклонение „задържане под стража” на Албенко Методиев е променена в най-леката по закон – „подписка” и той освободен. Така и двамата подсъдими по това знаково за прокуратурата дело се оказват на свобода. Казусът стига и до Върховния касационен съд, който поради участие и на двамата съдии в Районен съд – Първомай по делото (единият определил пъвоначалните мерки за задържане, а другият произнесъл присъдата), го разпределя за разглеждане и решаване на Районен съд-Пловдив. Според съда отново има неотстранени процесуални нарушения, които дават повод делото да бъде върнато пак на прокуратурата. Следва прокурорски протест срещу разпореждането на Районния съд и спорът е отнесен пак пред Окръжен съд-Пловдив. С определение от 21 септември 2017 г. Окръжният съд уважава прокурорските възражения и връща делото на Пловдивския районен съд. Заради влезлите в сила от 05.11.2017 г. промени в НПК първо ще се проведе разпоредително заседание без участието на свидетелите.

Основен свидетел по делото е баба Еленка Ангелова, който усърдно беше съдействала на Албенко Методиев да отмъкне долари и евро за 575 760,70 лв., скрити в дома й в метален сейф от внука й Ангел Янков Янков, собственик и управител на ЕООД. Бизнесменът държал 278 000 евро и 18 000 щатски долара в метална каса, зазидана в пода под печката в кухнята на баба си. Албенко Методиев успял да убеди баба Еленка да му даде пари от пенсията си, за да закупи от близък магазин бормашина и ъглошлайф, необходими му за спешното изрязване на отвора в касата, през който изважда пачките. Обяснението, което ало измамникът дава на бабата е, че парите са за лекаря, който се е заел с лечението на внука й. Но в действителност Албенко Методиев прибира парите в дома си в хасковското село Гарваново. В разкриването на измамата се влючват полицейски служители от три областни дирекции на МВР – Пловдив, Хасково и Велико Търново. След задържането му Албенко Методиев признава, че бил насочван по телефона от непознат как да действа. Той пътува под полицейски контрол до място, на което по телефона му е казано да остави парите от измамата – до билборд край шосето София – Варна на територията на община Севлиево. Междувременно към същата точка пътува Борислав Димитров от Горна Оряховица, на когото от непознат по телефона е поръчано да вземе това, което ще бъде оставено там. Парите са в чанта, но вече са по-малко от първоначално взетите – става дума за 173 250 евро и 17 100 щатски долара, чиято обща левова равностойност възлиза на 368 810 лв. След задържането му Борислав Димитров е обвинен за извършен опит за вещно укривателство в големи размери на оставените пари 368 810 лв., но по-късно е освободен срещу парична гаранция от 4000 лв. За Албенко Методиев обвинението е за измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай с нанесени щети от 500 лв. за пострадалата Елена Ангелова и 575 260,70 лв за фирмата на внука й.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Объркана история. Как е натрупана и защо е укривана сумата? И как са узнали крадците?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.