Най-добрият млад преводач с наградата „24 май“ в Търново

Абитуриентка от Езиковата гимназия "Проф.д-р Асен Златаров" във Велико Търново е тазгодишният носител на наградата "24 май". Отличието се дава от Община Велико Търново на най-добрия зрелостник в навечерието на празника на славянската писменост и българската култура.

Яница е победител за България в конкурса на Европейската комисия „Млад преводач“, носител е на втора награда в онлайн конкурса „Слова с пера“ на фондация „Макензи“, отново с немски език. Има отличия в многоезичното състезание на Министерството на образованието и науката, първа е в цветната олимпиада по немски език, носител е на награда от състезание по журналистика, както и награда от национален младежки конкурс за есе.

Яница спечели всички гласове в комисията, която заседава вчера, най-вече заради индивидуалния си принос в проекти и програми на национално и международно ниво, в които е участвала. Тя е била координатор на екип към проект на Европейския информационен център, работила е по проект за четене и дискутиране на немски неадаптирани книги, проект на немската служба за академичен обмен, както и в проекта „Европейски памети“ по програмата „Европа за гражданите“.

Най-добрият млад преводач на България Яница Стойкова ще получи наградата си, която е 1000 евро, на тържествена церемония на 24 май.

Другият кандидат за отличието на Община Велико Търново беше Денислав Станчев, възпитаник на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“. Неговите успехи са в областта на биологията и химията, каквато е и паралелката, в която той учи. Само преди няколко дни Денислав се завърна със сребърен медал от Международната Мендеелевска олимпиада по химия, а сега му предстои да представя в страната и на Международната олимпиада по този предмет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България