Най-качествените заглавия на „София Индипендънт”

Форумът се откри с “Първият понеделник на май”

Фестивалът ще покаже “Раждането на една нация” и документален хит за Де Палма

В атрактивен паноптикум на интересни филмови произведения ще се превърне седмото издание на София Индипендънт Филм Фестивал (27. октомври – 6 ноември 2016), организиран от актрисата Жана Караиванова и нейния екип. Теса селектирали някои от най-коментираните независими филми за 2016 г., спечелили сърцата на зрителите на големите кинофестивали, между които Кан, “Сънданс”, “Берлинале”, “Трайбека”, Бостън, Единбург, Карлови вари.

26_2

София Индипендънт Филм Фестивал е в календара на културните събития на Столичната община вече четвърта поредна година, а от 2 години общината подкрепя и фестивала на българското кино в Ню Йорк, също организиран от Караиванова.

Седмото издание на София Индипендънт Филм Фестивал се откри в четвъртък с филма “Първият понеделник на май”, с който Робърт де Ниро лично откри и Трайбека Филм Фестивал тази година. Документалният филм на Андрю Роси е безпрецедентен поглед зад кулисите на две от водещите нюйоркски културни събития, който следва създаването на най-посещаваната модна изложба в историята на Института по костюми към музея “Метрополитън”. Чрез филма зрителите ще се насладят на интимна среща с най-известните и значими звезди на изкуството, модата, бизнеса и политиката в Америка.

За първи път, в рамките на седмото издание на София Индипендънт Филм Фестивал ще бъде реализиран първият в България виртуален кинохъб.

Общо 22 - 16 игрални и 6 документални - американски независими продукции ще бъдат показани в 10 поредни фестивални дни. Освен тях зрителите ще видят номинираният от Унгария за “Оскар” за 2016 г. “Чисто сърце”, ще видят и великолепната Джералдин Чаплин в нетрадиционна светлина във филма “Пясъчни долари” - номинация за “Оскар” за 2015 на Доминиканската република, както и израелския филмов разказ за палестинските рапъри “Кръстопът 48” - носител на наградата на публиката от панорамата на “Берлинале 2016” и други.

26_1

Сред филмите в програмата на София Индипендънт Филм Фестивал са и провокативният филм “Американски мед” на Андреа Арнолд (специалната награда на журито и на екуменическото жури от Кан), “Раждането на една нация” на Нейт Паркър (голямата награда на журито и на публиката), “Лов на диви хора” на Тайка Уейтити (6 награди на публиката от различни фестивали), “Манчестър до морето” на Кенет Лонерган, “Напълно непозната” на режисьора Джошуа Марстън, както и пожъналият успехи на “Сънданс” и “Берлинале” “H” на Раниа Атие и Даниел Гарсиа.

Прожекциите на филмите са в столичните кина “Люмиер” и “Одеон” и в Дома на киното; билети могат да бъдат купени на касите и онлайн на съответните кина. Цените са между 7 и 9 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино