Най-малката нация плаши фаворитите в Русия

Походът на „викингите“ продължава. След като се превърна в приятната изненада на Евро 2016, където игра 1/4-финал, сега Исландия се готви да щурмува със същия успех и световното в Русия. Скандинавците вече влязоха в регистъра на мондиала още преди да са дебютирали на него, превръщайки се в най-малката нация, класирала се за турнира. Това стана факт след успеха над Косово с 2:0 в Рейкявик.

Така 330-хилядната страна измести по този показател досегашният №1 Тринидад и Тобаго, участвал на световното Германия 2006. По това време населението на африканската нация бе 1 300 000 души. Останалите „джуджета“ през годините са били Северна Ирландия (1 850 000), Словения (2 100 000) и Ямайка (2 900 000).

За да вземат виза за Русия, играчите на селекционера Хеймир Халгримсон трябваше да спечелят „Групата на смъртта“, където бяха още тимовете на Турция, Хърватия, Украйна, Финландия и Косово. Отличното представяне на „сините“ даде да се разбере, че те могат да бъдат фактор и на големия форум догодина. Втора в крайното подреждане в групата остана Хърватия, която ще играе на бараж, а Турция и Украйна останаха с празни ръце.

В понеделник вечер цяла Исландия плака от радост, а героите празнуваха рамо до рамо със своите фенове. Това се случи на специално изградена за целта сцена в центъра на столицата. Там присъстващи и играчи изпълниха заедно превърналия се в традиционен за тима викингски поздрав.

"Успехът не е самоцел, а дълъг път към крайната дестинация – обяви щастливият Халгримсон. - Опасявах се, че трудно ще се мотивираме отново след фантастичното ни представяне във Франция, но това в крайна сметка се оказа плюс за нас...“

muslin

Повод за радост имаше и друг треньор, далеч по-познат от скандинавеца у нас – Славолюб Муслин. Бившият наставник на „Левски“ успя да класира Сърбия на световното догодина.

Това стана по изключително инфарктен начин след късен гол в 74-ата минута на Александър Приович, нападателят на гръцкия ПАОК.

"Очаквах мачът да бъде труден, защото последната крачка винаги е такава – призна Муслин след големия успех. - Грузинците бяха по-добрият отбор през първото полувреме, а на почивката казах на играчите ни да вдигнат предавка в атака, но и да играят умно в защита.“

Героят за сърбите пък не можеше да си намери място от щастие: „ Да вкарам важен гол за Сърбия е моя мечта от детството! – призна голмайсторът Приович. - Това е сън! Заслужаваме да отидем в Русия. В секундите след гола благодарих на Бог за всичките години, през които търпеливо чаках тази възможност.“

Медиите в страната обаче побързаха да охладят страстите. Онлайн изданието „Моцарт“ излезе с анализ на ситуацията след успеха, озаглавен „Ръчна спирачка преди катастрофата“, тъй като евентуално равенство щеше да остави тима втори в крайното класиране.

В материала все пак се отдава значимото на бившия наставник на „Левски“, работил у нас през сезон 2002/03 година.

„Най-голямата победа на Муслин е, че успя да извлече максимума в момент, в който сръбският футбол е във вакум. Неговият отбор не играе на бързи обороти, нито е отбранително педантичен, но... е на мондиал. Осемгодишното падане на орела бе спряно.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят