Най-малките ученици в Сливен положиха Клетва на първокласника

Най-малките ученици в Сливен положиха Клетва на първокласника на тържествен ритуал на 11 май, на централния площад "Хаджи Димитър". В православния календар денят е отреден за почит на светите братя Кирил и Методий.

1060 деца изрекоха заедно, на глас: „С науката – напред по пътя нов! Със знание да расна аз свободен! То с мъдрост ме дарява и с любов и светлото му слово ще ме води. Заклевам се дори и в труден час най-святата ми мисъл да е тази: с делата си и с думите си аз България в сърцето си да пазя!”. Просветният министър Красимир Вълчев изпрати поздравителен адрес към първолаците, в който заявява, че инициативата укрепва ученическата общност. Присъстваха директорите на учебните заведения, класните ръководители, десетки родители, граждани, представители на общинската и държавната власт.

Ритуалът се провежда за трета поредна година в Сливен. Идеята е на професора по възрожденска литература от Великотърновския университет Елена Налбантова. Автор на текста на клетвата е сливенската поетеса Ники Комедвенска. Общината, която е основен организатор на събитието, подарява на децата специални значки.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование