СЗО: Маските не спират пандемията

750 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Слави Трифонов изпя песен за коронавируса заедно с Тото (ВИДЕО)

Над 100 участници в първото онлайн национално ученическо състезание по бизнес информатика на Стопанската академия в Свищов

Оставиха в ареста новозагорец за извършен грабеж

Затвориха Софийския районен съд

Съдят управителка на фирма, измамила петима с фиктивни продажби на видеокарти

Търсенето на жилища в София се премества на север и запад Разширяват новото строителство извън южните квартали

Над 1 тон продукти е първото дарение за общинската хранителна банка

Изправят на съд шофьор, причинил смърт на пешеходец Обвинителният акт срещу водача е внесен от Окръжната прокуратура във Велико Търново

Консулът ни в Хага събирал „такса“ коронавирус, уволниха го По 5 евро от българите, 10 - от чужди граждани

Мним доктор „ужилил“ старица с 1500 лева за лечение на брат и от коронавирус Апелативна прокуратура –Велико Търново взе на специален надзор делото за телефонната измама

Нови 43 досъдебни производства за нарушаване на карантината са под спецнадзора на Апелативната прокуратура в Търново Образуваните до момента дела са общо 91

За над 250 млн. лв. са почивките, резервирани през туроператори Повече от 200 000 души са засегнати от анулирани ваканции по време на извънредното положение

Депутатът от ГЕРБ Стефан Апостолов дари 200 предпазни шлема на Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград

Най-малкият динозавър открит в кехлибар

Парчето кехлибар със съхранения в него череп на най-малкия динозавър.

Приличал е на птица и е тежал едва 2 грама

Имал е изключително зрение и е бил хищник

Учени откриха останки на най-малкия динозавър, непознат досега, предаде Би Би Си.

„Най-странният фосил“, както го нарекъл член на екипа специалисти, е намерен в северната част на Мианма, в парче кехлибар на 99 милиона години.

Всъщност останките са череп, подобен на такъв на птица. Изследователите посочват, че динозавърът вероятно е бил с размерите на колибри – най-малката съществуваща птица.

Откритието може да хвърли светлина върху начина, по който малки птички са произлизали от динозаври, които в повечето случаи са били с големи размери.

Досега известните малки динозаври, като птицеподобния микрораптор например, тежат стотици грамове, новооткритият е бил с тегло от само два грама.

Компютърно изработен образ на непознатия досега вид.

Новооткритият вид е наречен Oculudentavis khaungraae. Доколко той е приличал на птица учените не могат да разгадаят, тъй като няма запазени части от тялото му, а само череп.

Затова пък специалистите установили някои много интересни характеристики на вида. Например очите му, които по форма са като тези на гущерите. Но същевременно наподобяват и очите на бухал, които означава, че Oculudentavis khaungraae е имал изключително зрение. Същевременно структурата на окото издава, че мини динозавърът е бил активен през деня.

Друга интересна особеност на Oculudentavis khaungraae е, че е имал изненадващо голям брой зъби. Което предполага, че въпреки миниатюрния си ръст, динозавърът е бил хищник и се е хранил с насекоми.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.