Най-малко 13-15 са жертвите при експлозията пред стадиона в Истанбул

Световните медии съобщават различни данни за броя на загиналите при взрива пред футболния стадион в Истанбул.

Ал Джазира Тюрк съобщава за поне 15 загинали при взрива, повечето служители на полицията. Скай Нюз и Телевизия Ал Арабия информират, че жертвите са най-малко 13.

Все още няма официална информация. По-рано властите потвърдиха, че ранените са най-малко 20 човека.

В съобщение в социална мрежа министърът на транспорта на Турция Ахмет Арслан определи експлозиите в град Истанбул като терористична атака.

„Осъждам терористичната атака спрямо (градския район – б.пр.) Бешикташ, Истанбул, и пожелавам на всички ранени бързо възстановяване“, гласи съобщението на министъра.

Нападението е извършено два часа след края на футболен мач между отборите на Бешикташ и Бурсаспорт, зрителите вече са били напуснали района на спортното съоръжение. Стадионът се намира близо до централния площад "Таксим". Телевизионни кадри показват изгоряла кола и два отделни пожара на пътя пред стадиона.

Най-вероятна мишена на удара са били именно разположените на място служители на реда, заяви вътрешният министър Сюлейман Сойлу. Според него кола-бомба е атакувала автобус на частите за борба с безредиците.

В района на нападението има много полицейски коли и линейки. Все още не е ясно кой стои зад днешния атентат, но наблюдатели виждат почерка на кюрдски бунтовнически групировки, които често вземат на прицел именно силите на сигурност.

Телевизионни кадри показват изгоряла кола и два отделни пожара на пътя пред стадиона.

Коментари

Задължително поле