Най-малко 300 души са били арестувани по време на протести в Русия в подкрепа на Навални (ВИДЕО)

Най-малко 300 души бяха арестувани в цяла Русия по време на неразрешени демонстрации днес с искане за освобождаване на изтърпяващия затворническа присъда опозиционер Алексей Навални, предаде Ройтерс, като се позова на неправителствена организация.

Навални, който започна гладна стачка преди три седмици, твърди, че здравето му се е влошило чувствително.
Според неправителствената организация ОВД-Инфо, специализирана в наблюдението върху протестите в Русия, тези арести са направени в най-малко 40 града, основно в Сибир и Далечния изток, отбелязва Франс прес. Там, поради часовата разлика, демонстрациите с начален час 19 ч. са започнали по-рано.

Някои активисти са били задържани още преди протестите. Сред тях са опозиционни политици, включително говорителката на Алексей Навални, Кира Ярмиш, и друга негова приближена - Любов Собол.
Освен това бяха обискирани помещения, свързани с организацията на Навални Фонд за борба с корупцията.
Демонстрациите в Москва и Санкт Петербург започнаха в 19 ч. (и българско време).

В руската столица полицейски микробуси и служители на реда са разположени по много пътни артерии в центъра. Затворени са Червеният площад и Манежният площад, където беше насрочена протестната акция.
Във Владивосток, в Далечния изток, няколкостотин демонстранти преминаха мирно под наблюдението на полицията. Те носеха плакати с надпис: "Свобода за политическите затворници!" и "Не на войната, репресиите и изтезанията!".

В Сибир най-малко 2000 души излязоха на протест в големите градове Иркутск и Новосибирск.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия