Най-младата пловдивска депутатка: Ако спомените от 1923 г. избледнеят, поемата „Септември” на Гео Милев ще ни ги припомня

„Ако спомените от Антифашисткото въстание от 1923 година избледнеят, поемата „Септември” на Гео Милев ще ни ги припомня”. Това заяви днес по време на митинг-поклонение в парк „Акациева горичка” в Пловдив младежкият лидер от „БСП за България” Теодора Халачева, която е най-младият депутат в 44-ото Народно събрание.

„Този крупен интелектуалец написа тогава: „Над родната страна премина ураган, какъвто не помним нито ний, нито бащите ни. Та потрепераха и най-дълбоките дебри на Балкана, и най-глухите долове на нашите планини. Писъци на мъже и ридания на майки удариха в небесния купол. Зимните ниви почерняха от траурни чембери...”, цитира стиховете на Гео Милев Халачева.

„Датата 23 септември 1923 година има безспорно историческо значение както в европейски, така и световен мащаб. Наш дълг е да припомняме  варварствата, на които е бил подложен българският народ от шпиц командите на Александър Цанков и цар Борис Трети. Кървавите дни на въстанието разкриха пред Европа и света зловещия образ на фашизма”, каза още в словото си по време на митинга поклонение по повод 94 години от първото в света Антифашистко въстание младата пловдивчанка, която заедно с още десетки свои съмишленици и съпартийци положиха цветя на паметника в Акациева горичка, лобно място за братята Чапликови, за Георги Патърчанов и други антифашисти.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика