Най-много къщи вдигат край Пловдив и Бургас

Варна е лидер по жилища, които излизат на пазара

На юг изграждат повече домове

Двустайните са предпочитани

Най-много големи къщи и апартаменти с поне 6 стаи са изградени край Пловдив и Бургас, сочат данните на Националния статистически институт за третото тримесечие на 2018 г. За периода в двете области са въведени в експлоатация по 18 жилища с 6 и повече стаи. На трето място с 16 новопостроени големи жилища се нарежда Варна. София остава чак на четвърто място като в рамките на столицата въведените в експлоатация големи къщи и апартаменти са 6, а в София-област има още 6 такива жилища.

Най-много нови жилища излизат на пазара край морето. Като лидер е област Варна с 559 въведени в експлоатация нови жилища през тримесечието. На второ място, но с много близък резултат, е област Бургас, където новите апартаменти и къщи са 543. На трето място в класацията се нарежда област Пловдив, но построените нови домове там са само 239, или по-малко от половината от тези край Варна и Бургас. На четвърто място остава София-град, където въведените в експлоатация жилища за тримесечието са 85. Веднага след столицата се нарежда област Кърджали с 83 нови жилища. Там обаче финансовите възможности на хората явно са по-малки - всички нови домове са най-много с 4 стаи и няма нито един с 5 или 6.

В южната част на страната се строи много повече от северната, сочат данните на НСИ. В Северозападния район на страната въведените в експлоатация нови жилища в рамките на три месеца са 52, а в Северния централен район - само 47. Докато само в Южния централен район новите домове са 424, което е над четири пъти повече от двата северни района взети заедно.

Най-предпочитани от купувачите са двустайните жилища. За едно тримесечие са завършени 841 двустайни жилища, като техният дял е 43,3%. На следващите места са тристайните (535 броя с дял от 27,5%) и едностайните (209 броя). Новите големи апартаменти и къщи с поне 6 стаи в цялата страна са само 77 броя, като те имат дял от 3,9%.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през третото тримесечие на 2018 г. е 454, а новопостроените жилища в тях са 1944. На годишна база сградите са с 51 по-малко, или с 10,1%, а жилищата в тях намаляват със 73, или с 3,6%.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през третото тримесечие на 2018 г. със стоманобетонна конструкция са 71,6%, с тухлена - 25,1%, с друга - 2,9%, а с панелна - 0,4%. Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (72,2%), следвани от жилищните кооперации (20,3%). На годишна база броят на новопостроените къщи, вили и сгради от смесен тип намалява, докато броят на новопостроените жилищни кооперации се увеличава. Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна - 91 сгради с 559 жилища в тях, Пловдив - 77 сгради с 239 жилища, и Бургас - 68 сгради с 543 жилища.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през тримесечието е 162,7 хил. кв.м., или с 4,5% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, докато жилищната площ се увеличава с 3,5% и достига 107,6 хил. кв. метра. Средната полезна площ на едно новопостроено жилище е 83,7 кв. м., при 84,4 кв.м. година по-рано. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Русе - 189,5 кв.м., и Благоевград - 134 кв. м., а най-малка - в областите Разград - 40 кв.м., и Бургас - 67,9 кв. метра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти