Израелски изтребител нанесе въздушни удари по източната част на Ивицата Газа

На 21 февруари 2019 да почерпят

Турция: Европа се нуждае от съвременни миграционни политики

Франция глоби банка с 4,5 млрд. евро

Тръмп ускорява АЕЦ-овете за Саудитска Арабия Белият дом няма да търси гаранции от Рияд за ядрени оръжия

Задържаха бившия председател на македонския парламент Трайко Веляноски по искане на спецпрокуратурата

Партньорката на сръбския премиер Ана Бърнабич роди момче

Силно земетресение разтресе Турция, усети се и в Пловдив

Властите във Венецуела отмениха полети и затвориха ГКПП заради заплахите за външна намеса

Кайли Дженър: Нямам нито една пластична операция (СНИМКИ)

Умира аптеката, която работи като бакалия 1831 обекта нямат готовност за нововъведения

Скопие – център на шпионажа срещу Белград Обвинението хвърли сръбският министър на отбраната

АПИ: Между 23 и 24 часа на 20 февруари ще има профилактика на платформата за продажба на е-винетки

Внезапно почина бизнесменът Пламен Минчев

Цензурата узаконена от българския парламент Депутатите отхвърлиха президентското вето върху промените в Закона за личните данни (обзор)

Най-много къщи вдигат край Пловдив и Бургас Варна е лидер по жилища, които излизат на пазара

На юг изграждат повече домове

Двустайните са предпочитани

Най-много големи къщи и апартаменти с поне 6 стаи са изградени край Пловдив и Бургас, сочат данните на Националния статистически институт за третото тримесечие на 2018 г. За периода в двете области са въведени в експлоатация по 18 жилища с 6 и повече стаи. На трето място с 16 новопостроени големи жилища се нарежда Варна. София остава чак на четвърто място като в рамките на столицата въведените в експлоатация големи къщи и апартаменти са 6, а в София-област има още 6 такива жилища.

Най-много нови жилища излизат на пазара край морето. Като лидер е област Варна с 559 въведени в експлоатация нови жилища през тримесечието. На второ място, но с много близък резултат, е област Бургас, където новите апартаменти и къщи са 543. На трето място в класацията се нарежда област Пловдив, но построените нови домове там са само 239, или по-малко от половината от тези край Варна и Бургас. На четвърто място остава София-град, където въведените в експлоатация жилища за тримесечието са 85. Веднага след столицата се нарежда област Кърджали с 83 нови жилища. Там обаче финансовите възможности на хората явно са по-малки – всички нови домове са най-много с 4 стаи и няма нито един с 5 или 6.

В южната част на страната се строи много повече от северната, сочат данните на НСИ. В Северозападния район на страната въведените в експлоатация нови жилища в рамките на три месеца са 52, а в Северния централен район – само 47. Докато само в Южния централен район новите домове са 424, което е над четири пъти повече от двата северни района взети заедно.

Най-предпочитани от купувачите са двустайните жилища. За едно тримесечие са завършени 841 двустайни жилища, като техният дял е 43,3%. На следващите места са тристайните (535 броя с дял от 27,5%) и едностайните (209 броя). Новите големи апартаменти и къщи с поне 6 стаи в цялата страна са само 77 броя, като те имат дял от 3,9%.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през третото тримесечие на 2018 г. е 454, а новопостроените жилища в тях са 1944. На годишна база сградите са с 51 по-малко, или с 10,1%, а жилищата в тях намаляват със 73, или с 3,6%.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през третото тримесечие на 2018 г. със стоманобетонна конструкция са 71,6%, с тухлена – 25,1%, с друга – 2,9%, а с панелна – 0,4%. Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (72,2%), следвани от жилищните кооперации (20,3%). На годишна база броят на новопостроените къщи, вили и сгради от смесен тип намалява, докато броят на новопостроените жилищни кооперации се увеличава. Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна – 91 сгради с 559 жилища в тях, Пловдив – 77 сгради с 239 жилища, и Бургас – 68 сгради с 543 жилища.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през тримесечието е 162,7 хил. кв.м., или с 4,5% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, докато жилищната площ се увеличава с 3,5% и достига 107,6 хил. кв. метра. Средната полезна площ на едно новопостроено жилище е 83,7 кв. м., при 84,4 кв.м. година по-рано. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Русе – 189,5 кв.м., и Благоевград – 134 кв. м., а най-малка – в областите Разград – 40 кв.м., и Бургас – 67,9 кв. метра.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.