Китайският коронавирус стигна до Малайзия и Австралия

Десетки жертви, стотици ранени и срутени сгради след силно земетресение в Турция (ВИДЕО) МВнР: По последни данни няма пострадали българи

Ето какво ще бъде времето днес

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 25 януари 2020

На 25 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 25.01.2020

Пълният отказ от алкохол повишава риска от дeменция Умерената консумация пък го намалява

Най-малко четирима загинали при земетресението в Турция

Еколози: Пожарът в Дуранкулашкото езеро е унищожил местообитанието на редки птици

Акт за административно нарушение на издателите на осъвременения вариант на „Под игото“

Вижте кой е в първата десетка на „зелените“ милиардери Агенция Bloomberg обяви най-успешните бизнесмени в зелената икономика

Борис Джонсън подписа споразумението с ЕС за Брекзит Премиерът заяви, че с това се отваря нова глава в историята на страната

Земетресение от 6,8 по Рихтер удари Турция (ВИДЕО)

Училища затварят в половин България

Боливия прекратява дипломатическите отношения с Куба

Най-много са кражбите и измамите с банкови карти по празниците

Всяка година джобът на българина олеква с около осем милиона лева. Кражбите са световен бизнес, в който признат лидер е българската мафия, която винаги е няколко хода напред в търсеното на пробойни в системата.

В последно време все по-често за източване на парите ни се използват устройствата за кражба от безконтактна банкова карта, съобщава БНТ. Ставаме лесни мишени покрай празничното пазаруване в големите търговски верити и МОЛ-ове. Развитието на технологиите дава шанс за нови изобретения.

„Тези устройства – това са едни мобилни ПОС-терминали, които работят със сим карта, евентуално сим карта за ползване на Интернет, задължително. Това е задължително за да може информацията от картата да бъде изпратена, сумата, в определена сметка, за да се получи транзакцията. С батерия, заредени са, на около 15-20 см могат да прихванат сигнал, който е на банкова карта. Почти всички карти в България вече са с безконтактно плащане, с такава опция и тя не може да бъде изключена или елиминирана.“, разказва Надя Петрова за БНТ.

Устройствата са лесно достъпни. Най-често се поръчват през китайски сайтове, а цената им варира между 300 и 800 долара. Компаниите за картови разплащания твърдят, че при тях почти не са регистрирани подобни злоупотреби. Според тях потребителите могат да се защитят най-лесно като държат картите си една до друга в портфейла. От безконтактните карти може да се откраднат най-много 25 лева. Банкомата, обаче остава основен източник за припечелване на по-големи суми от родните бандити.

„Първо задължително се скимира областта на устата. Това е мястото, където се поставя картата, в много случаи искам да кажа, че в последно време, в тази част, тук в дясно, се пробиват едни миниатюрни отвори и посредством нещо като отвертка, тънко, се повдига шътера, при който вътре се вкарва скимера, който не се вижда външно по никакъв начин“, допълва Петрова.

Въпреки присъствието на скимера, който сканира данните от банковата карта чрез магнитната лента, крадците ще се нуждаят и от поставена камера, за да бъде взет ПИН-кода, без който източването не би могло да се осъществи.

„За този тип банкомати и повечето се наблюдава поставянето на допълнителна лайсна тук със същия цвят, пластмасова и вътре е вградена миниатюрна камера. По същия начин може да 6ъд поставена тази пластина, да бъде променена със същия отвор, всичко същото, но някъде около нея пробито миниатюрно отворче за камера. Освен скимери, камери и клавиатури, от полицията предупредиха, че около банкоматите все още има хора, които следят за вашите ПИН-кодове. Затова прикриването им е много важно“, коментира още Надя Петрова за БНТ.

За да ни заблудят допълнително престъптниците оказва се, често променят и телефонният номер за помощ изписан на банкоматите.

„Тези телефони могат да бъдат променени от извършителите, така че като звъннете на тези телефони при проблем с картата, да си кажете на тях ПИН-кода. А той не е нужен никому – нито на банката, нито на който и да било, за да ви отстрани даден проблем. – Да, това може би е най-важно, когато се извършват измами, че никога не се изискват такъв тип лични данни от сорта на ПИН-код, лични пароли и пр.“

Всяка година джобът на българина олеква с около осем милиона лева от подобни кражби. За щастие през последните години няма ръст в тази тенденция. Няма и спад. Всеки от нас остава в равен риск – шанс да се предпазим има. У нас се предлагат пластики, които да поставим между банковите карти. Техните производители твърдят, че те са пълна превенция срещу евентуално сканиране или безконтактно източване.

Освен пластиките се предлагат и специални лепенки, които се поставят върху магнитната лента на картите. За сега най-добрата охрана на парите в картата ни остава да държим по-голямата част от средствата си в спестовна сметка. Според банкови експерти е препоръчително да имаме до 1000 лева в дебитната си карта.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.