Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 24.10.2019

На 24 октомври 2019 да почерпят

Григор Димитров отпадна от турнира във Виена

Катер на гръцката брегова охрана мина през лодка с мигранти

Бени Ганц получи мандат от президента на Израел да формира ново правителство

„Капитал” изкара ЕК палач на магистрала “Струма” Източници на “Труд” в Брюксел опровергаха манипулациите в изданието за строителството на трасето Крупник - Кресна

Регистрация по ДДС при реклами във фейсбук

Всички страни от ЕС са се съгласили на отсрочка за Брекзит

Саудитската агенция по храните: Bългарските продукти са висококачествени

Къванч Татлъту заминава за 6 месеца в САЩ

Има задържан за взрива в гаража на адвокат от Монтана

Вдигат осигуровките за свободните професии Повече ще внасят и фермерите

ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев за антисемитизъм Постъпило е мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

Най-най-лошият президент Човекът, който уж щеше да върне величието на Америка, е тежък провал и същинско нещастие за страната

Доналд Тръмп обича суперлативите. И суперлативите също обичат Доналд Тръмп, макар и не по начин, който би му допаднал. Обявеното за „най-великолепно” президентство в американската история всъщност се оказва толкова объркано, непрофесионално и егоманско, че направо е трудно да се намери някакво сравнение за него. Главната причина е личността на Доналд Тръмп. С всеки изминал ден става все по-ясно, че човекът, който уж щеше да върне величието на Америка, всъщност е тежък провал на този пост и същинско нещастие за страната си.

На Тръмп му липсва общо-взето всичко, от което се нуждае най-могъщият човек на света. Той пое този пост почти без политически опит, а и до днес сякаш изобщо не разбира как работи политиката – както в рамките на конституционната конструкция в САЩ, така и в международните отношения. Историята не го интересува. Зад фукливостта му напразно ще търсим някакво съдържание. Неговата магическа думичка „сделка” засега не е разгърнала никакви вълшебни сили, включително и в собствената му Републиканска партия. Очевидно Тръмп беше изненадан не само от победата си на изборите, но и от факта, че един президент трябва лично да се замисли над въпроса какво точно желае и какво смята да постигне.
Главното действие в сегашното Тръмп-шоу.

Така се оказа, че най-трудната част от неговата служба трябваше да поемат онези, които влязоха заедно с Тръмп в Белия дом. Към този екип бяха насочени надеждите на хората в страната и в чужбина, макар че той беше авантюристична смесица от финансови акули, близки роднини и фанатици, всеки от които преследваше собствените си цели. Стажантът в Овалния офис реагира на интригите, окопните войни и дилетантизма в най-близкото си обкръжение така, както в някогашното си телевизионно шоу: започна да уволнява наред. Натирени бяха неговият говорител, неговият съветник по националната сигурност, шефът на кабинета му, главният имитатор (Скарамучи), а сега и главният му стратег. Главният му зет също не бива да се чувства в безопасност на сцената на сегашното Трумп-шоу.

Ако се вгледаме внимателно в поводите и причините, поради които Трумп уволни всички тези хора, ще стигнем до извода, че той спокойно можеше да уволни и самия себе си. Защото и в неговата лична сметка са записани чистосърдечни дрънканици с руски събеседници, лъжливи показания и симпатии към националистическите и расистките движения в страната. Разбира се, няма как обаче той да се самопожертва в полза на самия себе си.

Всички свързват оставката на Банън с надеждите, че в Белия дом най-после са победили „умерените” – или пък, че след като е усетил сред републиканците натиска да бъде свален, президентът вече се вижда принуден да влезе в сътрудничество с „естаблишмънта”. Досега обаче на няколко пъти се случва едно и също: уволнения и декларации, които се приемат като знак за нормализиране на неговото президентство, а после Тръмп отново се връща към познатите си мисловни клишета и към рефлекса час по час да пише в „Туитър”. Освен това Банън, който очевидно смята себе си за истинския Тръмп, ще продължи да развява флага на националистическия лагер и с помощта на своите си „оръжия” да тласка Тръмп към война с глобалистите. Двамата се разделиха не поради непреодолими мирогледни различия. Просто на Тръмп му писна да бъде марионетката в ръцете на Стивън Банън.

Тръмп е не причината, а симптомът и резултатът на дълбоките разломи и размествания на пластовете в американското общество. Но този президент нито иска да потуши гражданската война, водеща се вече в главите на много американци, нито пък разполага със средствата за това. Тръмп е нарцис, който мисли в черно-бели схеми, а това само задълбочава разломите в неговата страна и отчуждението на Америка от нейните съюзници. В редиците на републиканците също вече се шири ужас от това как слонът в Овалния офис тъпче с нозе всичко, градено от цели поколения. Те обаче не биха тръгнали към импийчмънт, който от една страна ще бъде самопризнание за политическия им фалит, а от друга изисква преодоляването на много сериозни юридически и политически препятствия. Освен това при едно такова развитие на нещата, последователите на Тръмп, насъсквани от Банън, веднага ще решат, че е дошло време за революция.

Тъй че опитните и разумни хора, каквито все още има в обкръжението на Тръмп, би трябвало да преследват една-единствена скромна цел: да осигуряват на президента колкото е възможно повече време за… игра на голф. На Тръмп не му мигна окото, когато тръгна уж да спасява Америка от лапите на „истаблишмънта” именно с екип от милиардери и военни, идващи от същия този истаблишмънт. В този негов военно-промишлен комплекс тъкмо генералите внасят елемент на умереност и рационалност, който под управлението на президент с характера на Доналд Тръмп е животоспасяващ, и то не само за Америка.

Той удари популизма

Все пак президентството на Тръмп има и един положителен аспект, който не бива да се забравя: то нанася удар върху популизма, поне в Европа. Популистите обичат да повтарят, че са по-честни, по-ефикасни, по-безкористни и по-близки до народа, отколкото са политиците от “старите партии”, поддържащи “статуквото”. Никой досега не е съумял тъй убедително да разобличи тези фантазии, както президентът Доналд Тръмп. Защото той е живият пример точно за обратното.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (18)

 1. Mr Koler vervam ne e psihiatar da postavia diagnosi – nafukana liberal-globalistichna pomia e taa statia – Liudete proglezhdat I shte vi izritat dolni finansovi reketyori . Sichki nie sme SVOBODNI Bozhii sozdania I nemame nuzhda nekoi da ni hrani s lazhichka, da ni kazva dishai, ne dishai . Mita za vasheto velichie e na smetta. Sled Trump shte dodat drugi po-sposobni I dostoini liude.

 2. Статия, блестяща като логика и стил! И пълен боклук, ако се погледне на нея като политическо огледало на САЩенското общество и на причините, които са го довели до това дердже. С едно наистина фундаментално по своето значение изключение, където е казано, че Тръмп не е виновен за сегашното състояние на обществото в САЩ, а само е станал причина тази дълбока идеологическа диференциация на това общество да стане видима, преди да е довела САЩ до точката, от където нататък нещата стават неуправляеми. Че само е показал до къде са били доведени нещата от около 1970 година до сега от прословутата неолиберална глобалистчина система, която на практика е един обърнат с краката нагоре комунизъм, проблеми, обратни на проблемите на комунизма от времето на Брежнев, но точно толкова разрушителни за обществото, колкото са и неговите.

  Е, добре! Тръмп, ограничен от специфичните закони на САЩ и посрещан с яростен натиск от своите политически противници, на практика не може да управлява. Но е достатъчно стабилен, за да бъде лесно и безболезнено изритан. Той е, нека да приемем обвинението на неговите идеологически врагове срещу него, луд. Но не са ли точно толкова луди и неговите идеологически противници, които не могат да намерят начин да спрат яростното противопоставяне и да намерят някакъв модус вивенди, който да им помогне да седнат и да проведат една обща политика за отстраняване на натрупаните през последните 40 – 50 години политески идиотизми, довели обществото на САЩ до това състояние?

 3. ДОНАЛД ТРАМП Е ЯВЛЕНИЕ, КОЕТО АМЕРИКА ОЧАВАШЕ С НЕТЪРПЕНИЕ, А ГЕРМАНИЯ СЕ ПРЕВЪРНА ВЪВ ОПАСНА КЛОАКА, И ТЕЖКА УЧАСТ Я ЧАКА….!!! Будь Здоров.

 4. Либералите срещу здравия разум. Бях вдъхновен като видях че съдия от хавай подлога на хюсеина явно може да спре американския президент. Пък по всички филми преди всеки благо му се подчиняваше. Явно демокрацията е угодна като маша за либералистите.
  Браво на донълдът.

 5. Г-н Колер, първо Мирен Договор Сключете, и чак тогаз в Американските дела се месете. Де Юре и Факто…Вие сте сега Окупирана Страна…!!! Будь Здоров.

 6. Няма да угояваме мързеливи Активисти, кои са пълни с глисти и да Работят Хич Не Искат…само от Социялни Помощи ДА ДРИСКАТ…!!! Будь Здоров.

 7. Воювайки с президента си, либерастите в Щатите воюват с бяла Америка и сриват страната. Престъпници и обезумели от страх и злоба разбойници!

 8. „Либерал “ не е подходящо oпределение за Размера на Тяхното Престъпление…!!!Будь Здоров.

 9. Може и да е най, най-лошият, но е нашиот президент, Америка за Булгаристан ни плаща, иначе гладни ке пукнем.

 10. KРИМИНАЛНИ КАНИБАЛИ БИЯТ, ХУЛИГАНСТВАТ, МАСКИ НАДЕНАЛИ, ПА СЕ ИМЕНУВАТ ЛИБЕРАЛИ…!!! Будь Здоров.

 11. Мамините Сладки Либерали, ама Господа, те не са Канибали, как Под Маските сте го Разбрали…!!!

 12. Така е, всяка страна си заслужава своя президент – историята не познава изключения.

 13. Теменужка мъдро рече, па замечтано гащите съблече…!!!

 14. Гражданки и Граждани на село раждани , дайте си декиментите…!!!

 15. Сладките Бабета Не отстъпват на Младите Птичета…!!! Най- висша форма на Реализация и Свобода…Сексът е Това…!!! А какво Теменужка сънува, едва ли Вас интересува…!!!

 16. А защо Свобода…Еуколацията е Основна Причина за Това…!!!

 17. Тръмп фиства до кухите им черепи уродливите немски говеда…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.