Най-нелепите наказания в спорта

1029566 04.02.2012 Теннисистка Мария Шарапова во время матча против Сильвии Солер-Эспиноса в 1/4 финала розыгрыша Кубка Федерации по теннису между командами России и Испании. Слева - президент Федерации тенниса России Шамиль Тарпищев. Антон Денисов/РИА Новости

Да звъннеш на жена си, да управляваш автомобил според правилата, да помогнеш на съперник, та дори и невинна шега могат да доведат до глоби и дисквалификация. Предлагаме ви някои от най-впечатляващите прегрешения в спорта.

Да объркаш сестрите с братя

Президентът на Руската федерация по тенис Шамил Тарпищев изпадна в конфузна ситуация. За миг именитият треньор и ръководител се отпусна в телевизионно предаване и забрави, че е официално лице. А на провокация на водещия, който започна: „Бях на олимпиадата, там нашата Маша Шарапова игра с един от онези....“. Тарпищев довърши: „...братята Уилямс“, визирайки американките Серена и Винъс. За сексизъм бившият капитан на „сборная“ за „Фед къп“ и купа „Дейвис“ бе отстранен от турнири на Женската тенис асоциация (WTA) за една година и глобен с 25 000 долара. “По-добре” да беше нарекъл братята Кличко „сестри“, шегуваха се на руска земя.

kolo1

$102 хиляди срещу покана за среща

Белгийският колоездач Виктор Кампенартс си позволи да покани девойка на среща по време на Джиро д' Италия. На един от етапите състезателят си разкъса фланелката, а на гърдите му стоеше надпис: „Карлин, да се срещнем?“ Момичето прие предложението и също отговори с писмено послание. Но оргкомитетът на тура не остана равнодушен. Излезе с формулировката: „За уронване престижа на колоезденето!“, и наложи глоба на Виктор от 100 000 швейцарски франка ($102 660).

atl1

Стриптийз на пистата

Френският лекоатлет Махиедин Мехиси-Бенабад пък пострада за стриптийз на пистата. На Евро 2014 двукратният призьор от олимпийски игри завърши във финала на 3000 м с препятствия със сериозна преднина пред конкурентите си. За да изрази радостта си, той свали фланелката и я хвана със зъбите си, демонстрирайки играещи мускули пред феновете от нежния пол. Съдиите обаче не чакаха международната федерация да се произнесе за постъпката. Наказаха наглеца, като го лишиха от златния медал за аморално поведение.

bob1

4.Санкциониран за благородство

Немският бобслеист Мануел Махат не успя да се класира за зимните игри Сочи 2014, но това не му попречи да се превърне в герой. Той предостави шините на своя боб на руснака Александър Зубков, който спечели два златни медала на олимпиадата. Германският тим остана без отличие за първи път от 1964 година, а федерацията прие постъпката на своя състезател като „предателство към националните ценности“. Световният шампион бе дисквалифициран за година и глобен с 5000 евро. Санкцията обаче не отчая немеца. Той отиде в съда, за да изчисти името си, и спечели делото. Освен че наказанието му бе анулирано, Махат получи извинение и работа във федерацията.

foot1Играч олекна с $10 000 за „скъпа, добре съм“

Трой Поламалу, състезател по американски футбол на „Пийтбърг“, пострада по време на сблъсък със съперник от „Джексънвил“. Той изгуби съзнание и бе изнесен на носилка. Но когато дойде на себе си, първото, което му мина през ум, е да успокои жена си, че всичко с него е наред. Взе от лекаря телефона и се обади на съпругата си. Действията му обаче не останаха незабелязани от съдиите. Според правилата на Американската футболна лига играчите нямат право да използват телефони около игралното поле. Не бе направено изключение и за Трой, който отнесе глоба от 10 000 долара.

duein

Да пострадаш заради истината

Скандално известният спринтьор Дуейн Чембърс излезе с биографична книга „Да бягаш срещу себе си“, в която подробно разказва как е използвал над 300 забранени препарата, избягвайки наказание. Британецът дори разкрива, че за стимуланти е харчил до 30 000 долара годишно. Дуейн дава публичност докъде стига допингът в леката атлетика и обявява, че половината американски спортисти на игрите Пекин 2008 са използвали забранени препарати.

Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) обаче, вместо да продължи с разкритията за порочната практика, подложи Чембърс на съдебно преследване. Впоследствие МОК разкри, че на игрите Пекин 2008 и Лондон 2012 са дадени 101 положителни проби, като 15 са на шампиони, което само потвърди думите на британеца.

sumoСумистите със забрана да шофират

Най-странните и строги правила са в японското сумо. Така ояката Футахагуро отнесе доживотно наказание за това, че бутна съпругата на своя треньор. А през 2007-а монголският легионер Кьокунехо е забелязан да шофира, което е абсолютно забранено. Аргументите са, че така спортистите, които имат космически застраховки, могат да се наранят и да пропуснат сериозна част от турнирите. За постъпката си монголецът бе наказан да не участва в едно състезание, което продължава две седмици.

futДатчанин е най-отчайващият рекламен агент

Често спортистите получават наказания за нерегламентирана реклама по време на състезания. Но датският футболист Никлас Бентнер ще влезе в списъка за най-отчайващите рекламни агенти. На първенството на континента през 2012-а играчът показа горната част на гащетата си, на която бе изписана букмейкърската компания Paddy Power. Действията му получиха ответен удар от Европейската асоциация, която го наказа за един мач и го глоби със 100 000 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт