Доброволци плетат 5-метрова мартеница в Търново

Камен Плочев е приет в кардиологията на ВМА

Община Велико търново разработи интернет платформа за онлайн търговия между фермери Проектът е на стойност 650 000 евро

Дербито “Фейенорд” – ПСВ пряко по Mtel Sport 1 в неделя

Сър Греъм Уотсън идва в София на форум за бъдещето на управлението

Намериха жена завързана и заключена в селска къща Мъжът, с когото живеела е обявен за общодържавно издирване

Борисов: С коалиционните партньори ще вземем решение кой да замести Теменужка Петкова

Задълженията на НЗОК към фондове в чужбина са за над 270 млн. лева с лихвите

Цветан Цветанов за оставката на Теменужка Петкова: Ще излезем с достойнство от тази ситуация

Владислав Горанов: Оставката на Теменужка Петкова е прибързана

Откриха над 30 000 къса цигари на ГКПП Ферибот Оряхово

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка Обясни, че познава хората в "Инерком", но не им е кума

Двама възрастни българи са заловени с девет килограма хероин в Гърция

С тематична програма и много изненади Община Благоевград посреща Баба Марта

Задържаха ученик, ограбил лекарства и пари от баба

Най-новият и ултрамодерен РЕТ/CT заработи в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив

Най-новият и ултрамодерен РЕТ/CT в България се намира в отделението по нуклеарна медицина на Университетска болница “Свети Георги” в Пловдив.
Той е последно поколение хибриден скенер “Siemens – Biograph mCT64” за диагностични процедури и е разположен в Хирургичния блок на бул. “Пещерско шосе” 66. Апаратът е част от Високотехнологичния център за образна диагностика на онкологични заболявания на УМБАЛ “Свети Георги” и е монтиран в специално построено помещение, съобщи шефът на  отделението д-р Мариана Маровска. PET/CT, по-популярен като PET scan, е съвременна и модерна апаратура за хибридна образна диагностика – методиката съчетава нуклеарно-медицинско изследване и компютърна томография.
Използването на хибридните образни методи дава възможност за поставяне на точна диагноза, за определяне на стадия и за проследяване на редица туморни и по-рядко на неонкологични заболявания. Получената информация позволява да се избере най-подходящият терапевтичен подход при болния и да се спестят излишни медицински процедури.
Провежданите изследвания са с приоритет за диагностика в онкологията, финансират се от НЗОК (Националната здравноосигурителна каса) и са напълно безплатни. За планиране на изследванията в УМБАЛ “Свети Георги” е необходимо да се представят копия от медицинските документи на пациента – епикризи, проведени образни изследвания, решения на онкологични комисии. Документите се разглеждат от специализирана лекарска комисия в рамките на 5 работни дни и при одобрение се назначават дата и час за изследване, като пациентите се информират по телефон или на място.
“Преди провеждане на изследването е нужна специална подготовка. За нея пациентите се инструктират още при планирането. В деня на изследване трябва да носят направление 8А за процедура 36 – издава се от медицински онколог или клиничен хематолог”, обясни д-р Маровска.
Пациентите престояват в Отделението по нуклеарна медицина 3 часа. След инжектиране на радиофармацевтика пациентът изчаква натрупването на веществото в специален добре затоплен бокс, в абсолютен покой.
Помещенията са съобразени с всички нормативни изисквания и предлагат комфорт на болните, включително и за хора в неравностойно положение.
След престой от 50-60 минути пациентът се поставя на апарата и за 20 минути се регистрира разпределението на радиоактивно вещество в тялото. След края на изследването пациентът изчаква един час в специална чакалня, приемайки големи количества течности за по-бързо елиминиране на радиофармацевтиката и увеличаване на диурезата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.