На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Най-опасните схеми на телефонните измамници – представят се за полицаи

Снимка: Архив

Най-опасната схема, която използват телефонните измамници е свързана с убеждаването на жертвата, че престъпниците са полицаи и искат съдействие за осъществяване на полицейска акция.

За да реализират своя замисъл, престъпниците се обаждат два пъти на човека, който е тяхна потенциална жертва.

“Действително тази е “най-оборотната” схема и най-често използвана от измамниците – когато се представят за мними полицейски служители, убеждават жертвата, че трябва да съдейства на полицията, за да се задържи група измамници, които са я нарочили за жертва, като използват най-разнообразни сюжети, за да я въведат в заблуждение”, обясни Иво Величков от СДВР по БНР.

Обикновено преди това има едно телефонно обаждане, което е в типичния стил, че има пострадал близък роднина, на което жертвата не се връзва и в последствие вече идва фалшивото обаждане от “полицейски служител”, който вече убеждава жертвата, че контролират група измамници, знаят за предишното обаждане, което е осъществено спрямо нея и искат съдействието й за задържането, като това съдействие се изразява в парична сума, която жертвата е призована да събере по възможно най-бързия начин.

Някои от телефонните измамници са използвали и схема, насочена към училищата в София.

“Схемата беше адресирана към столичните училища, като звъняха на директорите с искане за съдействие – служител на училището, който владее английски, руски, немски или друг език, да съдейства за превод на задържан гражданин и целта в случая беше, когато се осигури такъв служител, той под някаква форма да бъде въведен в заблуждение и да преведе пари на това задържано лице, които в последствие пари държавата щяла да му ги възстанови”, обясни Иво Величков.

Въпросната схема обаче не добила популярност и била изпълнена само няколко пъти, а исканите суми варират в рамките на 60, 80 до 100 евро. “Предприехме незабавни мерки с Регионалния инспекторат по образованието в София, уведомихме всички директори на училища и тези опити, тази схема беше пресечена”, каза експертът.

Телефонните измами остават сред често срещаните престъпления в столицата, потвърди още Иво Величков, като допълни, че жертвите най-често са възрастни хора, но има и случаи, когато измамниците се насочват към деца.

По-често престъпниците използват стационарни телефони, но не е изключено да се обадят на потенциалната жертва и от регистриран в чужбина мобилен телефон. Понякога се използвали румънски сим карти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.