Най-популярният круизър еволюира (почти) до лек автомобил

Honda Gold Wing разполага с 6-цилиндров двигател и 7-степенна трансмисия

Новата 2018 година ще бъде специална за почитателите на пътуването върху две колела, защото точно за старта на мотоциклетния сезон през пролетта в България ще пристигне новият модел на най-популярния круизър на планетата – Honda Gold Wing. Тази впечатляваща машина вече четири десетилетия задава стандарта в най-високия клас, превръщайки се в еталон за дизайн, динамика и качествена изработка.

2018 GL1800 Goldwing Tour

С развитието на технологиите двуместният круизър еволюира (почти) до лека кола.  Някои от характеристиките на Gold Wing звучат така, сякаш се отнасят за нов модел спортен автомобил - шестцилиндров двигател с четири режима на работа, седемстепенна автоматична трансмисия с двоен съединител, старт-стоп система, круиз контрол, навигация, инфо-развлекателна система с интеграция на смартфони, USB изход, Bluetooth връзка, 7-инчов TFT дисплей, асистент за потегляне по наклон. Мотоциклетният флагман на Honda разполага с най-модерни технически разработки и никога не се е намирал в по-добра форма.

2018 GL1800 Gold Wing Tour

В крак с актуалните тенденции в бранша новият Gold Wing излиза с олекотена конструкция с  алуминиева двойна тръбна рама и с по-компактни размери. Моделът се предлага в стандартен (2,48 м) и Tour вариант (2,58 м) с куфар. В зависимост от версията теглото е намалено до 48 кг и стандарното изпълнение тежи 365 кг без течности. Двигателят и рамата са разработвани заедно, за да осигурят перфектна позиция на ездача при намалените габарити.

2018 GL1800 Gold Wing Tour

Алуминиевата рама обхваща предната вилка, което дава възможност двигателят да бъде изнесен напред и предното колело да може да се движи нагоре-надолу във вертикална равнина за по-добър контрол и стабилност. По електронен път се регулират настройките на окачването, което е с телескопична вилка с антипотъваща система отпред и Pro Link отзад.

2018 GL1800 Gold Wing Tour

Новият 6-цилиндров двигател боксер с вграден надлъжно колянов вал спомага за оптимално разпределение на теглото и отличен баланс. За подобряване на процеса на газообмена се грижат по четири клапана и един разпределителен вал на цилиндър. Командите на ездача за подаване и отнемане на газ се подават с електронната система Throttle by Wire.

2018 GL1800 Gold Wing Tour

Почитателите на механичното превключване на предавките разполагат с нова серийна 6-степенна трансмисия. Също нова е опционалната  автоматична DCT (Dual Clutch Transmission) кутия със 7 предавки, чиято работа собственикът може да настройва според желанията и настроението си. Нейните предимства са бързата и плавна автоматична смяна на предавките без намесата на водача. И двете трансмисии разполагат с предавка за заден ход. При какви обороти се извършва превключването на 7-степенната кутия зависи и от зададения режим на движение, който променя параметрите и на двигателя, окачването, спирачната система и сцеплението. Четирите режими са TOUR, SPORT, ECON и RAIN, подходящи съответно за комфортно дълго пътуване, спортно каране, икономично движение и мокър асфалт.

2018 GL1800 Goldwing Tour

Новият 6-цилиндров двигател с водно охлаждане има работен обем 1833 куб. см със 73 мм диаметър и 73 мм ход на буталото. Мощността му е повишена от 118 до 126 конски сили, а въртящият момент се увеличава от 167 на 170 Nm (при 4500 оборота). Въпреки че вместимостта на резервоара за гориво е намалена до 21 л, благодарение на оптимизирания двигател и понижената маса на мотоциклета с едно зареждане се изминава същото разстояние като при стария модел.

2018 GL1800 Goldwing Tour

По отношение на гумите - предната е 18-инчова с размер 130/70, а задвижващата задна гума е 16-инчова 200/55. Двойната комбинирана спирачна система D-CBS работи с 6-бутален спирачен апарат и 320-милиметров двоен диск отпред, а отзад апаратът е 3-бутален с 316-милиметрови дискове. С удобната позиция за езда, комфортното окачване и мощния си мотор новият Gold Wing напълно опрадава славата си на най-популярния круизър в света, защото никога досега пътуването на дълги дистанции не е било толкова вълнуващо и приятно.

2018 GL1800 Goldwing Tour

Освен това мотоциклетът е оборудван и с редица удобни функции като челно стъкло с електрическо регулиране. В голямата багажна кутия се побират две интегрални каски, а заедно със страничните багажни отделения вместимостта достига 110 л. Въздушната възглавница, круизконтролът и изключително удобните седалки допълват картината на новия модел, който ще паркира в мечтите на всички притежатели на шофьорска книжка с Категория А.

2018 GL1800 Goldwing Tour

Apple Car Play за първи път на две колела

Новият модел Honda Gold Wing е първият в света мотоциклет, който предлага функцията Aple Car Play. Тя работи по-различно, отколкото при леките коли. Ездачът свързва своя iPhone чрез USB изход в куфара в задната част или в кутията за вещи отпред.

2018 GL1800 Gold Wing

Музиката се слуша от вградени в каската или стандартни слушалки с Bluetooth. Изображението на приложението излиза на цветния 7-инчов екран на таблото между ръкохватките. Той не е със сензорно управление, затова ездачът използва бутоните на лявата ръкохватка или на контролния панел върху резервоара. Цветният TFT дисплей с 8 нива на яркост се настройва автоматично според светлината и показва също така навигационни карти, съобщения и данни от работата на машината.

2018 GL1800 Gold Wing Tour

Мотоциклетът разполага с функцията Smart Key за безключов достъп. Когато собственикът с дистанционното в джоба се доближи до машината, отделенията за багаж се отключват автоматично, активират се и LED светлините.

2018 GL1800 Goldwing Tour

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили